Pentru unii, noaptea dintre ani este doar un alt prilej de distracție, iar pentru alții este o ocazie minunată pentru a se ruga la Biserică. Oricât de ciudat li s-ar părea unora, nu sunt deloc puțini oamenii care preferă să-și rupă din timpul lor câteva zeci de minute pentru a merge într-un lăcaș de cult la ora 0.00, de Revelion.
Pr. Prof. Dr. Paul Iulius Negoiță a acordat un interviu în exclusivitate pentru DC News în care a explicat ce se întâmplă de Revelion la Biserică. De asemenea, ne-a vorbit și despre profețiile de început de an care - de obicei - vizează cutremure, inundații și alte catastrofe care nu au menirea decât de a speria populația.
DC News: Ce importanță dă Biserica Revelionului?
Paul Iulius Negoiță: Biserica acordă importanță Anului Nou. Orice început este binecuvântat. Anul nou este moment de bilanț și de mulțumire. Este și un moment de reflecție și de proiectare a viitorului. De aceea, Anul Nou este întâmpinat cu o rugă către Tatăl Ceresc. Există o slujbă de mulțumire numită Te- Deum pe care preoții o oficiază cu acest prilej.
DC News: Care este programul la Biserică în noaptea dintre ani?
Paul Iulius Negoiță: Există o reglementare oficială transmisă de Patriarhia Romană. A fost editată și carte liturgică destinată acestui moment. Creștinii au posibilitatea să întâmpine noul an în rugăciune, aducând astfel mulțumire lui Dumnezeu. Această slujbă de la trecerea dintre ani nu a fost oficiată mereu. Eu sunt preot de aproape 18 ani. Prima dată s-a oficiat în anul 2000. Se făceau atunci speculații că va fi sfârșitul lumii. Și anul 1000 a fost întâmpinat cu teamă, însă anul 2000 a fost considerat, în goana după senzațional, anul apocaliptic. Nu a fost și nu avea cum să fie așa. Biblia spune că nimeni nu știe nici ziua nici ceasul în care Fiul Omului va veni.
Eshatologia creștină nu privește sfârșitul lumii ca o distrugere a ei, ci ca o recreare a lumii. Deci, slujba din anul 2000 a avut ca scop o rugăciune între milenii, dar și un mod de a-i scoate pe cei mai sensibili din angoasa indusă prin intermediul diferitelor mijloace de comunicare. Eram atunci preot în localitatea Gherăseni din Buzău. Biserica a fost plină. Oamenii nu au venit din spaimă. Nu aveau, însă, stilul urban de petrecere a Revelionului.
DC News: Care ar trebui să fie grija cea mai mare pentru un creștin la început de an?
Paul Iulius Negoiță: Începutul de an, de zi, de lucru, de activitate este un moment frumos. Atunci când îi ceri lui Dumnezeu să te însoțească în drumul tău ai certitudinea că nu ești singur. Rugăciunea este forma de convorbire cu Dumnezeu. Ai posibilitatea să-L rogi, să-i Ceri sfatul. Deci, trebuie să avem înțelepciunea și bucuria de a ne ruga la orice început.
DC News: Vi s-a părut ciudat atunci când ați devenit preot să vedeți că mai sunt oameni care vin la Biserică în noaptea dintre ani? Cum ați trăit primul Revelion la Biserică?
Paul Iulius Negoiță: În general, petreceau Revelionul în față televizorului. Erau mai bine de 10 ani de la Revoluție și nici televizorul nu mai era atât de atractiv. A fost frumos. Ne-am îmbrățișat și s-au îmbrățișat la început de mileniu. A fost emoționat. Au participat și persoane care ne treceau prea des pragul Bisericii. A fost un moment unic. Întâmpinam anul 2000.
DC News: La fiecare început de an, apar tot felul de profeții mai mult sau mai puțin înfiorătoare (cutremure, inundații etc). Au românii de ce să se teamă? Ce sfat aveți pentru cei care cred în astfel de profeții?
Paul Iulius Negoiță: Trăim spaime zilnice. Ne este frică de moarte, de boală, de accidente, de cutremure, de sfârșitul lumii. Uneori această frică este speculată comercial, alteori politic. Citeam cu ceva în urmă o lucrare a sociologului Frank Fuerdi intitulată "Politic of fear" în care se vorbește despre modul în care este speculată această slăbiciune firească a omului. E normal să ne temem. Suntem plăpânzi și trecători. Totuși 99% dintre temerile noastre nu au fundament și nu se întâmplă. Să fim mai relaxați și cu credință în Dumnezeu. Nu ne va lăsa la greu. Să fim înțelepți și inteligenți pentru a nu deveni victimele manipulărilor de orice tip. Dumnezeu ne-a făcut din iubire și nu-și va lua ochii de la noi. Sa ne rugăm sau măcar să spunem un simplu "Doamne-ajută" și să privim cu încredere înainte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu