Nicoleta Radu, Director general PAID România, a participat la dezbaterea organizată de DC Media Group privind „Reducerea riscurilor în construcții", unde a vorbit despre noile modificări legislative privind asigurarea locuinței.
Directorul general PAID România a vorbit, la dezbaterea moderată de jurnalistul Mihai Ciobanu, despre legea care permite o mai bună implementare a acestei asigurări.
„Vorbeați la început despre o serie de modificări legislative care ar urma să intre în vigoare în toamna acestui an. Haideți să intrăm puțin în detalii și să ne explicați ce trebuie să știe oamenii despre noua legislație care a fost pusă la punct.”, a spus Mihai Ciobanu.
„Această modificare a legii (n.r. legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor) are în vedere strict mărirea gradului de cuprindere în asigurare pentru că obiectivul nostru este de a avea o Românie protejată în fața evenimentelor naturale și nu neapărat să avem amenzi, oameni nemulțumiți.
Oamenii trebuie să înțeleagă că nu numai ei sunt vizați, la nivel individual, ci este vizată întreaga societate, deci un eveniment natural ar putea genera o criză nu numai la nivel individual, ci și la nivel de comunitate, la nivel guvern, la nivel de țară.
De aceea, noi am luptat și am militat pentru a avea o lege care să permită o mai bună implementare a acestei asigurări. Modificările au în vedere accesibilizarea poliței, respectiv faptul că ne dorim ca această poliță să ajungă în toate colțurile țării, la fiecare cetățean, să nu existe oameni care să nu poată avea acces la a cumpăra o poliță.
Ne-am gândit că emiterea ei și prin broker, prin unitățile administrativ-teritoriale este o bună oportunitate mai ales pentru populația vulnerabilă, cea care locuiește în zonele rurale, în zonele mici urbane, unde accesul la companii de asigurare este mai scăzut.
O altă modificare are în vedere transformarea poliței PAD, care era anuală, în posibilitatea emiterii poliței multianual, respectiv, atunci când îți iei un credit și îl iei pe 20, 30 de ani, să ai posibilitatea să emiți și o poliță pe 20 de ani. În acest mod luându-ți grija de pe umeri de a emite anul polița și dându-ți posibilitatea să ai confortul că locuința este asigurată pe durata creditului.
Încă o modificare pe care am prevăzut-o în noua lege este aceea de a verifica la Cartea Funciară polița de asigurare obligatorie pentru fiecare operațiune care are ca obiect o locuință. Prin asta dorim să ducem gradul de conștientizare al oamenilor puțin mai sus, făcându-i mai responsabili și mai conștienți de importanța acestei polițe.", a spus Nicoleta Radu la dezbaterea organizată de DC Media Group privind „Reducerea riscurilor în construcții".
Legea nr. 115/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor va intra în vigoare la 11 noiembrie 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu