EXCLUSIV  Japonia, lecție de civilizație. Când vom vedea așa ceva în România? Primul gest pe care-l fac angajații când ajung la muncă / video

Fotografie de la Jackson David: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ma-ina-automobil-vehicul-estompare-3787149/
Fotografie de la Jackson David: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/ma-ina-automobil-vehicul-estompare-3787149/

Alfred Bulai a venit cu mai multe exemple de civilizație din alte țări. Credeți că vom vedea vreodată și în România la fel?

Sociologul a arătat cum este civilizația prin alte părți ale lumii față de România.

În Japonia, cultura muncii are o importanță deosebită, iar angajații sunt adesea încurajați să arate respect și devotament față de companie și colegi. Unul dintre aspectele interesante ale culturii muncii din Japonia este obiceiul cunoscut sub numele de "Overtime Parking" (parcare suplimentară).

Această practică presupune că angajații care ajung la serviciu înainte de ora de începere a programului de lucru, parcază mașina mai departe de clădirea biroului sau de intrarea principală.

Parcarea mai departe arată că angajatul s-a prezentat la serviciu înainte de a începe oficial programul și este pregătit să înceapă să lucreze înainte ca ai săi colegi să sosească. Aceasta este o modalitate de a demonstra loialitate și devotament față de companie și de a arăta că pun interesele organizației mai presus de cele personale.

De asemenea, în cultura japoneză, se pune un mare accent pe unitate în echipă și colaborare. Angajații care vin devreme arată respect pentru colegii lor, asigurându-se că nu își deranjează sau tulbură pe cei care deja sunt la locul de muncă.

Parcarea în mod organizat poate facilita fluxul de trafic în jurul clădirii biroului și poate ajuta la evitarea aglomerației, permițând tuturor să se desfășoare în mod eficient și fără probleme în jurul biroului. Multe clădiri de birouri din Japonia sunt situate în zone rezidențiale, iar locuitorii din zonă nu trebuie să fie deranjați de agitația provocată de mașinile parcate în jurul birourilor. Parcarea mai departe poate ajuta la reducerea impactului asupra vecinilor și la menținerea armoniei în comunitate.

Despre acest exemplu de civilizație a vorbit și sociologul Alfred Bulai.

„În Japonia, angajații care vin mai devreme la serviciu parchează mai departe. De ce? Pentru a-i lăsa pe oamenii care întârzie să ajungă mai repede, să nu piardă mult timp prin parcare. Vă dați seama ce mentalitate?! În România, dacă ajungi undeva primul, parchezi lângă ușă, pe scări chiar... Ține de spiritul comunitar și ideea de respect al celorlalți. În România, cultura este de supraviețuire, unde cel mai bine este să te bagi în față și să te descurci. 

Am un fost coleg de facultate care a stat zece ani în Anglia. A avut nevoie de un an în România pentru a se obișnui că a sta la coadă civilizat este un lucru care te face să pierzi. De exemplu, el stătea la farmacie de nebun la coadă. Și mai intra unul în față, în timp ce el stătea liniștit la coadă, chiar dacă avea o chestie banală de rezolvat care nu presupunea ceva special. Făcea așa pentru că venise cu un anumit gen de model sedimentat în care trebuie să respecți regulile”, a zis Alfred Bulai.

„Îmi aduc aminte ce am văzut într-o gară din Anglia. Pe undeva, aproape de peron erau niște oameni, erau cozi din senin. Pe peronul propriu-zis nu era nimeni, iar trenul era tras. Nu știam dacă să mă duc singur spre tren. Și a apărut șeful de tren, a ridicat mâna, iar oamenii încet, în ordinea în care au stat la coadă, au început să meargă spre tren. Erau vreo 50 metri până la tren. La noi, unii se urcă în tren din mers”, a mai spus sociologul la emisiunea „Nod în papură”.

„În România este cultura „nu mai apucăm. Să luăm acum, că se termină”, a zis și Val Vâlcu.

Vedeți mai multe aici:

Youtube video image

VEZI ȘI: „Fenomen psihologic“ ce poate provoca accidentarea unui pieton pe trecere. Titi Aur: De ce unii șoferi nu văd oamenii care traversează / video - https://www.dcnews.ro/fenomen-psihologic-ce-poate-provoca-accidentarea-unui-pieton-pe-trecere-titi-aur-de-ce-unii-soferi-nu-vad-oamenii-care-traverseaza-video_922870.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel