Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat, joi, la Alba Iulia, că filmarea şoferilor opriţi în trafic de către polițiștii rutieri pentru diferite abateri este ilegală şi încalcă protecţia imaginii persoanei. Acesta a declarat că nu contestă ideea de a folosi astfel de camere de către Poliţia Rutieră, însă şoferul oprit în trafic ar trebui să-şi dea acordul pentru a fi filmat.
Avocatul Poporului a precizat că poliţistul care opreşte în trafic o persoană ar trebui nu doar să o informeze că este filmată şi înregistrată, ci să îi ceară şi acordul pentru acest lucru, precizează Mediafax.
Întrebat dacă înregistrarea convorbirilor telefonice de către departamentele de relaţii cu publicul ale unor companii de telefonie mobilă este legală, Gheorghe Iancu a răspuns că nici această practică nu este corectă deoarece acordul persoanei înregistrate ar trebui să fie "expres şi echivoc".
Avocatul Poporului a spus că operatorii de telefonie mobilă ar trebui să lase persoanei posibilitatea de a permite sau nu să fie înregistrată convorbirea pe care o poartă cu angajaţii companiei când a sunat la departamentul de relaţii clienţi.
"Este absolut clar ilegal. Este o întrebare pusă şmechereşte prin care ţi se cere acordul. Acordul persoanei trebuie să fie expres şi echivoc", a spus Iancu.
Intervenția Avocatului Poporului vine după ce, în 29 decembrie, 2011, șeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, a declarat că sistemele audio-video care, pe lângă depistarea abaterilor şoferilor, vor înregistra şi discuţia dintre aceştia şi poliţişti au fost montate pe zece maşini.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu