Eduard Hellvig iese, joi, cu primul discurs public de când a fost numit director al SRI.
DCNews vă transmite principalele declarații:
- Aveți în față o misiune dificilă, să învățați despre cum se construiește securitatea într-un stat european, membru NATO, aflat la granița estică marii familii occidentale și confruntat cu serioase amenințări regionale.
- Misiunea unui serviciu modern de informații este să furnizeze informații de calitate. Informația valoroasă se obține greu, cu profesioniști și cu riscuri pe măsură. Aceste informații utilizate corect de către beneficiarii lor au rolul de a aduce în societate siguranță, bunăstare și progres, adică consolidează democrația.
- În ceea ce privește lupta împotriva riscurilor de securitate, un serviciu secret modern trebuie să rămână invizibil, având ca principala rațiune de a fi prevenirea acestor riscuri.
- Rolul nostru este de a fi cu un pas înaintea amenințărilor. Această misiune deloc ușoară nu poate fi îndeplinită decât împreună cu toate instituțiile statului, într-un parteneriat real și onest. Eu cred că succesul și performanța unui serviciu de informații nu se măsoară în cifre, ci în valoarea și impactul informațiilor puse la dispoziția statului.
- Anul 2018 este esențial pentru SRI, pentru trecerea de la perioada de transformare la perioada de optimizare, de la generația tranziției la ceea ce sper să fie generația civilizației euro-atlantice.
- În mandatul meu, echipe de conducere de la nivel central și nivel teritorial au fost infuzate masiv cu tineri profesioniști, având energia și viziunea adecvată a amenințărilor cu care ne confruntăm.
- În ciuda numeroaselor afirmații vehiculate deliberat, vă pot spune, cu toată responsabilitatea, că SRI a încheiat orice legătură cu trecutul nefast de dinainte de 89 și că întreaga activitate este guvernată de principii și valori pe care le respectăm în orice împrejurare, dintre acestea, poate cele mai importante sunt legea și demnitatea cetățeanului.
- S-a vorbit în acest zile despre anchetarea disidentului inginer Gheorghe Ursu. Au trecut 32 de ani de atunci. Sunt de acord că trebuie făcută odată lumină în aceste cazuri. Voi face tot ce ține de mine pentru acest lucru. Au fost inițiate procedurile de a preda către CNSAS și anumite documente care nu au putut fi predate până acum, potrivit legii, care sper că vor lămuri aspecte importante legate de trecutul controversat.
- Dragi studenți, în acești doi ani și jumătate de când mă aflu la conducerea SRI, am acordat o atenție prioritară valorificării resursei umane. Tocmai de aceea, sper că într-o zi, cei mai performanți dintre dvs. să ne deveniți colegi. (...)
- Din păcate, democrația nu este un dat și nu este inatacabilă, puține lucruri din lume mai asigură stabilitatea și pace la care visăm. Dar avem o șansă istorică de a ne construi la noi acasă țara în care dorim să trăim. (...)
- Vorbeam despre procesul profund de transformare a SRI. Un asemenea proces, deloc simplu, face ca SRI să fie astăzi o instituție complet străină de orice fel de interese ilegitime. (...)
- Zona în care ne aflăm este spațiu de manifestare a multor presiuni, au loc repoziționări, inclusiv de granițe, iar România reprezintă un binom de stabilitate cu resurse semnificative.
- Există o puternică propagandă antioccidentală și antieuropeană, în forme mai mult sau mai puțin vizibile. Informația devine un instrument utilizat în scopuri subversive. Avem de-a face cu o reală agresiune hibridă. Încercările de denigrare a instituțiilor și valorilor democratice se manifestă la nivel european.
- Așa cum subliniază ultimul raport despre tendințele privind amenințările teroriste, actorii izolați pot fi inspirați de ideologii și pot recurge la acțiuni violente, deși nu au legătură cu grupările extremiste. Din perspectiva SRI, în fața amenințării teroriste, suntem obligați să strângem rândurile pentru apărarea valorilor democratice, pentru a asigura siguranța cetățenului și a statului de drept.
(...)
- Niciun serviciu de informații nu poate să lupte și să se apere singuri.
- România poate rezista dacă-și va apăra democrația și se va consolida ca stat, iar stat consolidat înseamnă instituții puternice, raporturi echilibrate și oneste. SRI este în afara oricărui joc de putere. A fost un efort depus de-a lungul mai multor ani, însă mă aștept ca și cei din exteriorul serviciului să fie responsabili și să evite atragerea serviciului în astfel de construcții.
- Controlul SRI se face de către comisia specializată a Parlamentului, iar eu, în calitate de director, mi-am exprimat permanent totala deschidere pentru asigurarea unui control real și transparent. Mă aștept ca acest control să nu se transforme într-un instrument cu miză politică sau mediatică.
- Sunt un democrat în esență motiv pentru care am respins mereu abuzurile și excesele. Cred în reguli, cred în democrație și cred că fiecare poate fi perfomant dacă-și face datoria profesionist în rolul pe care-l are, cu tenacitate și, mai ales, cu echilibru. Oamenilor le e mai bine în democrație, în piețe libere, în lumi bine apărare, în care pot să fie liberi și demni. Nu putem progresa decât prin democrație și modelele societăților deschise. Sunt un cetățean român pro-occidental.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu