Procurorii au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală, după ce şapte turişti au ajuns la spital duminică, fiind răniţi în timp ce două telecabine de la Bâlea au rămas se pare fără frâne, relatează corespondentul Agerpres.
'Este un dosar deschis sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Avrig. Dosarul vizează infracţiunea de vătămare corporală', a declarat, luni, Luciana Balteş, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sibiu. În paralel, mai are loc o anchetă a celor de la ISCIR, care trebuie să stabilească cu exactitate cauza accidentului cu telecabinele. Prefectul Judeţului Sibiu, Lucian Radu, a precizat luni, pentru Agerpres, că 'la ora 11.00, a convocat la Prefectură toţi şefii de instituţii deconcentrate, care au atribuţii în verificarea a ceea ce s-a întâmplat, la Bâlea, duminică. Au fost chemaţi la Sibiu, specialişti de la ISCIR Braşov, care pot verifica mecanismul telecabinei. Deocamdată telecabina este oprită.'
Surse oficiale au declarat pentru AGERPRES că este posibil ca duminică să se fi defectat un mecanism automatizat, pus în funcţiune în iarna lui 2016 şi care era în garanţie. Duminică, la Bâlea Lac şi la Bâlea Cascadă, două telecabine nu au mai putut fi oprite la timp şi s-au lovit de parapeţi şi cei aflaţi în interior au fost răniţi. În telecabină, pasagerii călătoresc în picioare şi se pot ţine cu mâinile doar de o bară metalică. Pentru evacuarea unuia dintre răniţii de la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, în Masivul Făgăraş, a fost chemat un elicopter SMURD.
Alţi 32 de turişti de la Bâlea Lac au fost coborâţi pe jos o bucată de drum, însoţiţi de salvatori montani. Turiştii nu mai puteau coborî de la 2.000 de metri altitudine cu telecabina, pentru că transportul pe cablu a fost oprit, iar pe Transfăgărăşan nu puteau să fie duşi cu maşinile, pentru că şoseaua este acoperită în unele zone de un strat de şase metri înălţime de zăpadă.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu