COD GALBEN  ANM, noi atenționări. Cod galben de vreme severă imediată

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Meteorologii continuă seria de alerte meteo de vreme rea. Instabilitatea atmosferică se menține în mai multe județe din țară. 

Administrația Națională de Meteorologie a emis în această după-amiază noi avertizări de veme severă imediată.

Până la ora 01:00 - Cod galben

Județul Călăraşi;
Județul Giurgiu;
Județul Teleorman;

Se vor semnala: local averse care vor acumula peste 25 l/mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat grindină.

Până la ora 00:00 - Cod galben

Județul Suceava: Broșteni, Mălini, Stulpicani;
Județul Neamţ: zona de munte;

Se vor semnala: local - averse ce vor depăși 25...30 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină.

Până la ora 22:10 - Cod portocaliu 

Județul Maramureş: Borșa, Vișeu de Sus, Moisei, Săliștea de Sus, Vișeu de Jos, Strâmtura, Ieud, Săcel, Bogdan Vodă, Rozavlea, Dragomirești, Botiza, Șieu, Poienile Izei;

Județul Maramureş: zona de munte de peste cota 1800 m;

Județul Bistriţa-Năsăud: Romuli;

Județul Bistriţa-Năsăud: zona de munte de peste cota 1800 m;

Se vor semnala: vijelie, grindină, averse torențiale ce vor depăși 25...30 l/mp, frecvente descărcări electrice

Până la ora 21:30 - COD ROȘU

Județul Hunedoara: Hațeg, Pui, Râu de Mori, Sântămăria-Orlea, Sălașu de Sus, Densuș, Totești, Răchitova, Sarmizegetusa, General Berthelot;

Se vor semnala: averse torențiale care vor cumula peste 40...50 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie, grindină 

Până la ora 21:00 - Cod portocaliu

Județul Caraş-Severin: Rusca Montană;

Județul Timiş: Nădrag, Tomești, Fârdea, Pietroasa;

Județul Timiş: zona de munte;

Se vor semnala: averse care vor cumula 35...40 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină.

Până la ora 20:10 - Cod portocaliu

Județul Sălaj: Șimleu Silvaniei, Șărmășag, Crasna, Bobota, Pericei, Ip, Hereclean, Nușfalău, Măeriște, Bocșa, Valcău de Jos, Marca, Meseșenii de Jos, Halmășd, Chieșd, Vârșolț, Camăr, Boghiș, Șamșud, Coșeiu, Carastelec;

Județul Satu Mare: Tășnad, Supur, Bogdand, Beltiug, Acâș, Cehal, Săcășeni;

Se vor semnala: vijelie, grindină, averse torențiale ce vor depăși 25...30 l/mp, frecvente descărcări electrice.

Până la ora 19:30 - Cod galben

Județul Timiş: Coșteiu, Belinț, Bethausen, Dumbrava, Traian Vuia, Balinț, Mănăștiur, Bârna, Ohaba Lungă, Bara;

Se vor semnala: intensificări ale vântului, grindină, descărcări electrice,.averse care vor cumula 20...25 l/mp.

Până la ora 19:00 - COD ROȘU

Județul Tulcea: Sulina, Chilia Veche, Crișan, C.A. Rosetti;

Se vor semnala: averse torențiale care vor acumula 40...50 l/mp - in zona avertizata s-au cumulat peste 50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni si intensificari de scurta durata ale vantului.

Până la ora 19:00 - Cod portocaliu 

Județul Bihor: Salonta, Sânmartin, Tinca, Dobrești, Batăr, Ciumeghiu, Nojorid, Ceica, Holod, Avram Iancu, Cociuba Mare, Hidișelu de Sus, Tulca, Olcea, Lăzăreni, Drăgești, Copăcel, Husasău de Tinca, Cefa, Căpâlna, Mădăraș, Sâmbăta, Gepiu, Mădăras;

Se vor semnala: averse torențiale care prin cumulare vor depăși 35...40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, grindină.

Până la ora 18:45 - COD ROȘU

Județul Cluj: Aghireșu, Căpușu Mare, Izvoru Crișului;

Se vor semnala: averse torențiale ce vor depăși 40...50 l/mp, grindină de medii si mari dimensiuni, vijelie, frecvente descărcări electrice.

Până la ora 18:30 - Cod portocaliu 

Județul Bihor: Marghita, Săcueni, Valea lui Mihai, Șimian, Curtuișeni, Sălacea, Tarcea, Abrămuț, Cherechiu, Buduslău, Viișoara;

Se vor semnala: vijelie, grindină, frecvente descărcări electrice și averse ce vor cumula peste 25...30 l/mp.

Județul Cluj: Săvădisla, Căpușu Mare, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Rișca, Ciurila, Valea Ierii;

Se vor semnala: averse torențiale ce vor depăși 35...40 l/mp, descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii, intensificări ale vântului.

Până la ora 18:00 - COD ROȘU

Județul Buzău: Merei, Smeeni, Glodeanu-Siliștea, Costești, Glodeanu Sărat, Pietroasele, Gherăseni, Breaza, Săhăteni, Ulmeni, Stâlpu, Brădeanu, Movila Banului, Scutelnici, Amaru, Mihăilești, Florica;

Județul Prahova: Baba Ana, Gura Vadului;

Se vor semnala: vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale care vor acumula 40 l/mp, frecvente descărcări electrice.

Până la ora 18:00 - Cod portocaliu 

Județul Cluj: Iara, Băișoara;

Se vor semnala: averse torențiale ce vor depăși 35...45 l/mp, descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului.

Până la ora 17:30 - COD ROȘU


Județul Prahova: Sângeru, Ceptura, Gornet-Cricov, Apostolache, Chiojdeanca, Lapoș, Călugăreni, Salcia, Tătaru, Jugureni;

Județul Buzău: Berca, Pătârlagele, Vernești, Merei, Pârscov, Tisău, Cislău, Calvini, Breaza, Viperești, Pănătău, Cozieni, Unguriu, Măgura, Năeni;

Se vor semnala: vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale care vor acumula 40 l/mp, frecvente descărcări electrice.

Avertizările și atenționările meteorologice se actualizează în funcție de durata și gravitatea fenomenelor prognozate. Informările meteorologice se emit în cazul în care fenomenele meteorologice prognozate au potențial de a deveni temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maxim 6 ore.

Elena Mateescu, ANM:  De la începutul lunii iunie avem emise 68 de avertizări de Cod roşu

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis de la începutul lunii iunie 68 de avertizări meteorologice de Cod roşu, faţă de 51 în iunie 2019, fiind însă foarte aproape de cele 85 de avertizări emise pe parcursul lunii iunie 2020, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, directorul general al ANM, Elena Mateescu, adăugând că iunie se dovedeşte a fi o lună a extremelor meteorologice.

Ea a precizat că numai pe parcursul zilei de vineri au fost emise 48 de avertizări meteorologice de tip nowcasting de vreme severă imediată, dintre care 36 de Cod roşu, care au dublat practic avertizarea meteorologică generală de Cod portocaliu şi Cod galben.

"De la 1 iunie şi până în 26 iunie avem un total de 68 de avertizări meteorologice de Cod roşu. Depăşim cele emise în luna iunie a anului 2019, 51 de avertizări, şi suntem foarte aproape de cele din luna iunie 2020, 85 de avertizări. Aşadar, este al treilea an consecutiv în care luna iunie dovedeşte că este o lună a extremelor meteorologice, o lună cu fenomene de instabilitate meteo accentuată, dar care este specifică şi prin aceste alternanţe de vreme severă, de la perioade lungi cu precipitaţii, până la perioade în care canicula a fost prezentă. În acest an, pentru prima dată, a fost emis un Cod roşu pentru ultima decadă a unei luni iunie pentru val de căldură şi disconfort termic accentuat în partea de vest a ţării. Vorbim, de asemenea, de patru zile consecutive în care am avut depăşiri ale recordurilor zilnice de temperatură, atât la nivelul maximelor cât şi minimelor. Şi ieri am înregistrat 39 de grade Celsius la Calafat, 34 la Bucureşti, 37 de grade la multe staţii din partea de vest, sud-vest a ţării. Indicele temperatură-umezeală a depăşit pragul critic de 80 de unităţi în aproape toată ţara. Nu în ultimul rând, temperatura resimţită a avut valori de 40-45 de grade Celsius în partea de vest, sud şi est a ţării", a explicat directorul general al ANM.

Potrivit sursei citate, instabilitatea atmosferică şi ploile torenţiale vor persista sâmbătă şi duminică, iar în unele zone din vestul şi sud-vestul ţării se va intensifica şi valul de căldură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel