Primul preşedinte al Cehiei post-comuniste, dramaturgul disident Vaclav Havel, a murit duminică dimineaţă, la Praga, anunţă presa cehă. El avea 75 de ani.
Una din cele mai admirate şi îndrăgite voci ale dizidenţei anti-comuniste din întreaga lume s-a stins. Primul preşedinte al Cehoslovaciei şi ulterior al Cehiei, dramaturgul Vaclav Havel, a încetat duminică din viaţă. Artizan al "Revoluţiei de catifea" anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova. Havel, a cărui viaţă publică a fost afectată de mai multe probleme de sănătate, a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie din cauza unei inflamaţii a căilor respiratorii, informează Mediafax.
O pneumonie tratată necorespunzător în închisoare, la începutul anilor '80, şi un cancer pulmonar sunt la originea numeroaselor probleme de sănătate ale celebrului dramaturg disident, spitalizat de mai multe ori după ce fost ales preşedinte al Cehoslovaciei (1989), apoi al Cehiei (1993). Havel s-a retras din funcţie în februarie 2003.
Fiu de capitalişti bogaţi
Născut pe 5 octombrie 1936 la Praga. Fiul unor capitaliști bogați, are de suferit de pe urma comunismului încă din adolescență. Nu îi este permis să facă studii universitare așă că merge la cursuri de seral. La vârsta de 15 ani își descoperă pasiunea pentru poezie. Scrierile sale sunt influențate de Kafka, chiar dacă operele acestuia erau interzise în acea vreme, informează Wikipedia.
După satisfacerea serviciului militar, lucrează ca mașinist la un teatru din Praga (Teatrul pe balustradă - Divadlo Na Zábradlí) si studiază arta dramatică prin corespondență. După lovitura de stat organizată și condusă de Moscova-din 1948 familia sa își pierde proprietățile și este considerată pro-Germană și că a colaborat cu ocupantul (acuzație formulată în ziarul comunist Rudé Právo din 23 februarie, 1989) și lui Havel i se ridică tot felul de obstacole dar face cursuri de liceu la seral și intră la Univesitatea Tehnică Cehă in (1957). Prima piesă reprezentată a fost Petrecerea din grădină (1963) iar cea mai cunoscută piesă a sa este Largo Desolato. În 1964 s-a căsătorit cu Olga Šplíchalová (1964–1996).
Lider al Revoluţiei de catifea
În 1968, anul Primăverii de la Praga, este dat afară de la teatru. Activismul său politic îl costă cinci ani de închisoare. Această dizidență a culminat în momentul publicării Cartei 77 un manifestpolitic, scris pentru a acuza arestare membrilor grupului de muzică psychedelică Plastic People of the Universe. Teoria sa politică cea mai articulată și mai onorată este cea a "Post-Totalitarianismului" (vezi: puterea celor fara de putere), un termen utilizat pentru a descrie viata socială și poltică după încheierea "minciunii comuniste".
A fost un suporter pasionat al rezistenței nonviolente, teoretizată altădată de un celebru politician indian, Mahatma Gandhi. A fost unul dintre liderii Revoluției de Catifea din 1989 și devine președinte după primele alegeri libere. Pe 29 decembrie, 1989, fiind deja președinte al Forumului Civic, a fost ales președinte al primului Parlament liber.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu