Un foc de artificii de zi, în culorile roşu, galben şi albastru, a atras vineri mii de români la Alba-Iulia, veniţi din toate colțurile ţării.
Spectacolul în culorile Tricolorului completează atmosfera de sărbătoare din orașul Alba Iulia, orașul Marii Uniri.
Focul de artificii, denumit 'Tricolor pe cer' a durat aproximativ 10 minute, a avut loc după terminarea slujbei de Te Deum oficiat în incinta Ansamblului Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia.
În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 14,00, la Monumentul 'Marii Uniri' sunt depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 15,00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte peste 1.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, specialişti de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Filiala Alba-Iulia a organizaţiei Crucea Roşie Română, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.
Din dispozitivul de defilare vor face parte militari şi tehnică de luptă din Polonia şi Franţa, care îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră, în cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi Grupului de luptă al NATO de la Cincu.
Ceremonii de pomenire au fost oficiate vineri, de Ziua Naţională, în cimitirul din Alba Iulia, la mormintele 'fotografului Unirii' - Samoilă Mârza, 'martirului Unirii' - Ioan Arion, primului primar român al municipiului Alba Iulia, Camil Velican, şi comandantului Gărzii Naţionale de la Alba Iulia, Florian Medrea.
La momentul intitulat 'Veşnică recunoştinţă oamenilor Unirii' au fost prezenţi primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, prefectul Nicolae Albu, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, precum şi istorici de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, îmbrăcaţi în uniforma militară specifică Gărzii Naţionale de la Alba Iulia.
Au fost oficiate slujbe de pomenire la mormintele lui Samoilă Mârza, Ioan Arion, Camil Velican, Florian Medrea şi Dominic Medrea. Samoilă Mârza a rămas în posteritate ca 'fotograful Unirii'.
El a realizat cinci clişee care au imortalizat momente surprinse în timpul Marii Adunări Naţionale din 1 Decembrie 1918. Pe lângă cele cinci fotografii, Samoilă Mârza a mai realizat trei cu consătenii săi din Galtiu.
De asemenea, tot legat de Marea Unire sunt alte trei fotografii efectuate pe 14 noiembrie în curtea unei cazărmi din Viena, la slujba religioasă de sfinţire a primului drapel tricolor al Consiliului Naţional Român Militar.
'Martirul Unirii', Ioan Arion, a fost împuşcat în seara de 30 noiembrie 1918, în timp ce venea cu o delegaţie din satul său natal, Agriş, comuna Iara, din Cluj, pentru a participa la Marea Adunarea Naţională. Ales de consătenii săi să poarte drapelul în drum spre Alba Iulia, Ioan Arion a murit cu tricolorul în mână, după ce a fost împuşcat, potrivit presei vremii, de maghiari, care au tras asupra trenului care tocmai pleca din gara Teiuş.
El a fost nimerit de două gloanţe, murind din cauza rănilor până când trenul a ajuns în Alba Iulia. A fost înmormântat în cimitirul din Alba Iulia în 2 decembrie, la ceremonialul funerar fiind prezente şi diverse personalităţi. Chiar Samoilă Mârza a realizat atunci o fotografie cu sicriul deschis al lui Arion. Pe piatra funerară a acestuia este inscripţionat 'Ioan Arion, din comuna Agriş - Iara, ucis mişeleşte de Garda Maghiară în Gara Teiuş în drumul spre Marea Adunare ţinută în Alba-Iulia la 1 Decembrie 1918. Naţiunea recunoscătoare'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu