Veste proastă pentru șoferi. Rovinietele s-ar putea scumpi

Taxa pod si rovinieta
Taxa pod si rovinieta

Prețul rovinietei cu valabilitate între o zi și 12 luni va crește pentru anumite tipuri de vehicule de transport marfă cu Masa Totală Maximă Autorizată /MTMA/ mai mare de 3,5 tone, în timp ce pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și pentru cele cu maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) se introduc noi tarife.

Potrivit unui proiect de Ordonanță a Guvernului privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor /MT/, modificarea tarifelor se va aplica numai pentru vehiculele pe care le reglementează Directiva 2011/76/UE, respectiv vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone. Tarifele pentru celelalte categorii de vehicule (transport persoane și pentru transport marfă cu MTMA de până la 3,5 tone) rămân la același nivel.

Cu toate acestea, însă, având în vedere că modificarea tarifelor nu se aplică și la vehiculele de transport persoane, vor apărea în această situație două noi categorii de vehicule, H și G, care reprezintă vehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și, respectiv, vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto). Aceste tipuri de vehicule sunt cuprinse, în prezent, în categoriile C și, respectiv D.

Citește și: Taxă pod Fetești. Ce riști dacă nu ai achitat taxa

Prin intermediul modificărilor propuse, tariful rovinietei pentru o zi în cazul vehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone ar urma să se majoreze cu 175%, până la 11 euro, comparativ cu 4 euro cât este la ora actuală. De asemenea, prețul pentru o săptămână se va situa la 27 de euro (față de 20 de euro, +35%), iar pentru 30 de zile la 55 de euro (de la 52 de euro, +5,76%).

În ceea ce privește tariful perceput pentru o rovinietă valabilă un an, acesta va fi de 550 de euro, față de 320 de euro, în prezent, în cazul vehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone.

Totodată, majorările de tarife pentru roviniete cresc, în funcție de valabilitate, și pentru categoriile D (vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12 tone) și E (vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu maximum 3 axe, inclusiv).

În schimb, pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv), încadrate în categoria F, prețul rovinietei stagnează atât la valabilitatea pentru o zi (11 euro), cât și la valabilitatea pentru un an (1.210 euro). În privința celorlalte tipuri de perioade, tarifele scad față de cât sunt în prezent, mai puțin pentru cea cu durată de 7 zile, care va ajunge la 60 de euro, de la 55 de euro, în prezent.

Citește și: Cine va scăpa de plata taxei pentru ROVINIETĂ

Pe de altă parte, în grila de tarife vor apărea două noi categorii: G — Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și H — Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto). Potrivit proiectului, pentru prima categorie se vor percepe tarife cuprinse între 4 euro (rovinietă valabilă o zi) și 320 de euro (valabilitate un an), în timp ce pentru vehiculele cuprinse în categoria H prețurile rovinietei variază între 7 euro (valabilitate o zi) și 560 de euro (pentru 12 luni).

Conform documentului, un aspect important vizat de transpunere constă în stabilirea unor proporții între nivelul anual și intermediar al tarifului de utilizare cu valabilitate de o zi, șapte zile și 30 zile. În acest sens, prin modificarea tarifelor existente în conformitate cu prevederile Directivei 2011/76/UE, se vor aplica următoarele proporții: tariful lunar va fi maximum 10% din tariful anual, tariful săptămânal va fi maximum 5% din tariful anual și tariful zilnic va avea valoarea de 11 de euro, dar nu mai mult de 2% din tariful anual. (Sursa: Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel