Președintele reales al Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat marți că l-a grațiat complet și necondiționat pe Ross William Ulbricht, fondatorul controversatei piețe de pe dark web, Silk Road. Rețeaua, închisă de FBI în 2013, a fost considerată la acea vreme „cea mai sofisticată și mai extinsă piață criminală de pe internet”, având peste un milion de utilizatori înregistrați.
Trump a făcut anunțul pe platforma sa, Truth Social, explicând că decizia a fost luată atât în onoarea Mișcării libertariene, cât și ca un gest de compasiune pentru familia lui Ulbricht. „Tocmai am sunat-o pe mama lui Ross William Ulbricht pentru a o anunța că, în onoarea ei și a Mișcării libertariene, care m-a sprijinit atât de puternic, am avut plăcerea de a semna o grațiere completă și necondiționată a fiului ei, Ross”, a declarat fostul lider american.
Trump a criticat vehement sentința primită de Ulbricht, considerând-o „ridicolă” și disproporționată față de infracțiunile de care acesta a fost acuzat. De asemenea, el a acuzat oficialii din sistemul judiciar care au contribuit la condamnarea lui Ulbricht, calificându-i drept „gunoaie” și afirmând că aceștia fac parte dintr-un sistem care a fost utilizat împotriva sa în timpul mandatului său prezidențial.
I just called the mother of Ross William Ulbright to let her know that in honor of her and the Libertarian Movement, which supported me so strongly, it was my pleasure to have just signed a full and unconditional pardon of her son, Ross. The scum that worked to convict him were…
— Donald J. Trump Posts From His Truth Social (@TrumpDailyPosts) January 22, 2025
Rețeaua Silk Road, fondată în 2011, le permitea utilizatorilor să achiziționeze anonim droguri, arme și alte bunuri sau servicii ilegale, utilizând criptomoneda bitcoin. Conform actului de acuzare, aproximativ 30% dintre utilizatorii platformei erau din Statele Unite. FBI a reușit să închidă site-ul în octombrie 2013, după ce Ulbricht ar fi făcut o greșeală crucială, postându-și adresa de e-mail online. Acesta a fost arestat și, ulterior, condamnat în 2015 la închisoare pe viață pentru acuzații precum spălare de bani, trafic de droguri și piraterie informatică.
La momentul condamnării, Preet Bharara, procurorul districtului de sud al New York-ului, a declarat că Ulbricht „a exploatat dependențele oamenilor și a contribuit la moartea a cel puțin șase tineri”. Bharara a subliniat, de asemenea, că sentința a transmis un mesaj clar: „Nimeni nu este mai presus de lege”. Cu toate acestea, procurorul și districtul de sud din New York au refuzat să comenteze decizia de grațiere a lui Trump, potrivit CNN.
Actul de clemență îndeplinește o promisiune electorală făcută de Trump în mai 2024, în cadrul convenției naționale a Partidului Libertarian din Washington, D.C. „Dacă mă votați, în prima zi voi comuta sentința lui Ross Ulbricht într-o sentință de condamnare la închisoare”, a declarat Trump atunci.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News