Taxa claw-back impusă producătorilor de medicamente, limitată de Senat la 10 la sută din valoare

noua-taxa-clawback-platita-cu-viata-romanilor-434x326
noua-taxa-clawback-platita-cu-viata-romanilor-434x326

Plenul Senatului a adoptat proiectul de aprobare a OUG 77/2011 privind instituirea noii taxe claw-back asupra producătorilor de medicamente, cu un amendament prin care valoarea contribuţiei trimestriale nu poate depăşi 10% din contravaloarea medicamentelor consumate. Actul normativ va fi transmis Camerei Deputaţilor, care este forul decizional în această chestiune.

Limitarea taxei din OUG 77/2011 a fost propusă printr-un amendament al senatorului PNL Dan Radu Ruşanu. "Dat fiind faptul că atât bugetul alocat, cât şi consumul sunt variabile necontrolabile pentru plătitorii acestei contribuţii, valoarea care trebuie plătită nu poate fi nelimitată. Propunerea este ca această limitare să fie la maxim 10% din valoarea decontată fiecărui plătitor de contribuţie, astfel încât să existe o predictibilitate şi o certitudine a impunerii care să permite cunoaşterea sarcinii fiscale ce revine fiecăruia", a motivat Ruşanu amendamentul propus.

Executivul a adoptat, la 21 septembrie, ordonanţa de urgenţă privind introducerea taxei claw-back pentru medicamentele a căror valoare se ridică peste bugetul alocat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Prin varianta revizuită a taxei claw-back, agenţii economici care vând medicamente trebuie să achite o taxă care să acopere integral depăşirea bugetului alocat consumului de medicamente. "Contribuţiile plătite de deţinătorii autorizaţiilor de punere în piaţă a medicamentelor adunate laolaltă trebuie să acopere întreaga sumă care depăşeşte bugetul medicamentelor alocat numai din fondul naţional de asigurări de sănătate şi din fondul Ministerului Sănătăţii", a explicat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.

Contribuţia se plăteşte trimestrial, începând cu 1 octombrie, fiecare distribuitor achitând o sumă în funcţie de cota de piaţă deţinută. Taxa claw-back se aplică tuturor medicamentelor compensate şi gratuite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel