Surpriză. Cu ce se ocupă tatăl lui Vasile Dîncu

Vasile Dâncu, tatăl vicepremierului Vasile Dîncu, şi-a lansat vineri, la sediul Uniunii Scriitorilor din Cluj, volumul de poezii intitulat '75 de poeme'.

Cartea cuprinde câte un poem pentru fiecare an al vieţii sale.

'M-au tot întrebat unii şi alţii de ce scriu. Am dat diferite răspunsuri. Dar am găsit un pic hazliu un răspuns de-al lui Ion Luca Caragiale care zicea aşa: rar român care citeşte şi nu şi scrie. Viu dintr-un vârf de deal, nu pot să mă laud că am făcut studii şi nu am făcut la fără-frecvenţă, pentru că pe vremea aceea mi se părea că nu merită să lupt pentru un petec, pentru care alţii nicio carte n-au citit', a povestit Vasile Dâncu, referindu-se la anii de început ai comunismului.

Vasile Dâncu este apreciat în lumea scriitorilor pentru poezia sa cultă, în ciuda faptului că a trăit toată viaţa în comuna sa, Runcul Salvei, într-o casă aflată în vârful dealului, la o distanţă considerabilă chiar şi de centrul localităţii.

Cu ocazia lansării cărţii, Vasile Dâncu a amintit de debutul său în revista clujeană Tribuna, în urmă cu 45 de ani, şi de ziua în care Constantin Cubleşan, critic literar şi scriitor, l-a vizitat, în vârful dealului, pentru a-i cere mai multe poezii, pe care să le publice în pagina ce urma să-i fie dedicată. La rândul său, Cubleşan a povestit cum l-a cunoscut pe Vasile Dâncu la o lansare de carte şi îi fusese prezentat, de un jurnalist din Bistriţa, ca poet.

[citeste si]

'Şi mărturisesc că am crezut că scrie poezii ca orice om de la ţară. Şi am zis, trimiteţi-mi la revistă nişte poezii. Surpriza a fost că erau poezii culte, nu poezie folclorică, aşa ca la horă. Era poezie-poezie', a spus Cubleşan, care a povestit că acela a fost începutul unei prietenii de peste 40 de ani.

Irina Petraş, preşedinta Uniunii Scriitorilor din Cluj, l-a prezentat pe poetul Vasile Dâncu ca pe un 'ţăran aristocrat' şi un poet de la care se poate învăţa ce înseamnă exodul şi înrădăcinarea, esenţiale pentru fiecare scriitor. 'Odată înrădăcinarea, care înseamnă aşezarea lui de ţăran aristocrat în satul la care ţine, între colinele pe care le iubeşte, aşezat la temelia lumii. Deci este această înrădăcinare a omului care se ştie al locului, care cunoaşte istoria şi suferinţele acestui loc. În acelaşi timp, dobândeşte dor de ducă pe care şi-l satură cu ajutorul cărţilor. Vasile Dâncu este ţăranul care şi-a dus biblioteca în vârful dealului şi cu această bibliotecă a reuşit să călătorească mai mult decât noi toţi, pentru că o face cu libertatea celui care călătoreşte cu gândul. Nu e deloc de mirare că în poemele lui apar nenumărate nume de mari scriitori, citează cu dezinvoltură de la Socrate la Shakespeare, de la Cervantes la Dostoievski', a spus Irina Petraş. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel