Secretul modelului alimentar mediteranean. Doar așa ai șanse mari să fii sănătos

Anca Hâncu
Anca Hâncu

Modelul alimentar mediteranean a fost prima dată descris de către Homer, dar abia în anii '50-'60 a fost descris științific în urma unui studiu în cele 7 țări, comandat de către guvernul grec și fundația Rockefeller.

În urma acestui studiu, oamenii de știință au descoperit că persoanele din țările mediteraneene au alimentația diferită față de europeni, ceea ce duce la o longevitate ridicată și la un risc scăzut de boli cardiovasculare. 

Conform unui studiu al Consiliului Asociației Americane de Medicină a Stilului de Viață și al Societății Americane a Endocrinologilor, este recomandată dieta mediteraneană pentru persoanele cu diabet, deoarece modelul este bazat pe plante și ajută la remisia diabetului de tip 2. 

Conform dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, mediteraneenii în alimentație se bazează pe plante, legume, vegetale. Sursa de grăsime este în principal uleiul de măsline. Carnea pe care ei o consumă des este peștele alb, dar mănâncă și pește gras (macrou, sardine) de 2-3 ori pe săptămână, carne de pasăre (pui, curcan) și porc (cotlet).

Carnea este înlocuită cu leguminoasele de 2-3 ori pe săptămână (fasole, humus) sau cu cereale integrale (orez brun, roșu, pâine neagră cu semințe).

Dieta mediteraneană este de fapt un model de viață care înseamnă să mănânci, să gătești cu prietenii, cu cei dragi, să ieși în lume, să socializezi și să faci mișcare.

Stilul de viață mediteranean se bazează pe consumul de fructe și legume, pește, nuci și ulei de măsline.

Anca Hâncu afirmă că în momentul în care controlăm porțile și avem grijă de dietă, putem mânca orice dar cât timp nu depășim 50-55% carbohidrați. ”Important e de unde-i luăm, să luăm multe legume și să luăm cereale integrale.”

Principiile dietei mediteraneene se bazează de fapt pe ce făceau grecii din insula Creta, în anii '50-'60, care nu aveau o situație financiară bună și nu aveau atât de multă carne și atunci mâncau mai mult legume, mai mult vegetale, mâncau pește care era mai ușor.

Modelul mediteranean se bazează pe controlul porției, mâncăm din toate dar cu atenție. 

Concluzia dr. Hâncu este: ”Să trăim sănătos, să trăim frumos, modelul alimentat mediteranean este un model de viață, este o sursă de inspirație. ”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel