Mihai I al României figurează printre cei mai populari regi fără tron ai Europei, dar şi printre cei cu cele mai bune şanse de a se întoarce la conducere, potrivit unui material realizat de postul belgian de televiziune RTL.
[caption id="attachment_118100" align="alignleft" width="640" caption="Regele Mihai alături de nepotul său, prințul Nicolae"][/caption] În Europa există zece regi, regine şi prinţi suverani, dar mulţi dintre verii lor nu au această şansă şi multe dintre alteţele regale au cunoscut sau cunosc încă exilul, apărând adesea mai degrabă în paginile revistelor mondene sau pe internet.Unii au revenit în ţară şi visează să-şi recupereze coroana, alţii luptă împotriva guvernelor, pentru a-şi recupera palatele şi averea, unii sunt foarte mediatizaţi, alţii complet necunoscuţi. Postul belgian RTL prezintă nouă astfel de cazuri de "regi în şomaj" din Europa şi începe cu Mihai I, cotat cu trei stele la popularitate şi două stele la şansele de a-şi recupera tronul.
Mihai I al României tocmai a sărbătorit 90 de ani, iar povestea sa pare un roman, relatează cronicarul. Micul Mihai I nu avea decât şase ani când a urcat pe tron, în 1927, la moartea bunicului său, Ferdinand I. În 1947, este constrâns să-şi părăsească tronul, sub presiunea comuniştilor care au luat puterea. În exil, începe o nouă viaţă devenind inginer aeronaut şi conducând o şcoală de pilotaj. Nu şi-a uitat nici coroana, nici ţara.
În 1948, se căsătoreşte cu prinţesa Ana de Bourbon Parma, cu care are cinci fete. Nicio şansă pentru un regat care aplică legea salică!, exclamă comentatorul.
După căderea comunismului, revine în ţară şi-şi recuperează o parte din bunuri. Fiica sa cea mare, Margareta, apare ca moştenitoare legitimă, chiar dacă legile succesiunii împiedicau până atunci femeile să pretindă tronul României. Prinţesa se implică în numeroase acţiuni umanitare şi este foarte populară în România, dar prinţesa nu are copii....
Staţi liniştiţi, succesiunea este asigurată! Nepotul său, prinţul Nicolae a primit titulatura de prinţ al României şi este numit alteţă regală, spune Patrick Weber, cronicarul pe chestiuni de regalitate de la RTL.
Documentarul televiziunii belgiene continuă cu fostul suveran al Bulgariei, Simeon al II-lea, care are doar o stea la cota de popularitate şi tot atâta şansă de a se întoarce la tron.
Leka I al Albanei se distinge prin talia sa înaltă, are 2,05 metri, şi prin gustul pronunţat pentru armele de foc. Şi fiul său se numeşte tot Leka, dar mai are încă trei nume - Anwar, dat în cinstea fostului preşedinte egiptean Sadat, Reza, în amintirea şahului Iranului, şi Baudouin, în onoarea regelui Belgiei. La prima vedere, prinţii Albaniei au puţine şanse de a urca din nou pe tron, apreciază RTL.
Alexandru al Serbiei are, în schimb, două stele la şansele de a-şi recăpăta tronul şi tot la două stele este estimată şi popularitatea sa. În 1944, regele Petru al Iugoslaviei a fost alungat de pe tron de Tito. Prinţul moştenitor se naşte la Londra, într-o cameră a hotelului Claridge, care devine, pentru câteva ore, teritoriu iugoslav, pentru a permite naşterea fiului monarhului pe pământ naţional.
Constantin al II-lea al Greciei are o cotă de popularitate de o stea şi tot la o stea este văzută şi şansa sa de a se întoarce pe tron.
Nicolae de Muntenegru este singurul dintre "regii şomeri" care beneficiază de aceeaşi cotaţie bună ca a regelui Mihai - trei stele la popularitate, două stele la şanse de întoarcere pe tron.
Dom Duarte al Portugalei este şi el unul dintre regii "şomeri" cei mai populari din Europa, cotaţi la trei stele, dar şansele de a-şi recăpăta tronul sunt apreciate doar la o stea.
Jean de France are o stea atât la popularitate, cât şi la şanse de întoarcere.
Emmanuel Philibert al Italiei are o cotă de popularitate de două stele şi o stea pentru şansele de revenire pe tron. În 1983, Victor Emmanuel devine pretendentul monarhiştilor italieni, dar personalitatea sa este foarte contestată. (Sursa newsin)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu