Cunoscutul regizor Andrei Blaier este acuzat de CNSAS că a fost recrutat de Securitate încă din 1956 şi că ar fi dat mai multe note scrise care au dus la arestarea unor persoane. Andrei Blaier, care ar fi avut numele de cod „Brateş”, ar fi turnat actori, scenarişti şi regizori.
Potrivit CNSAS, Andrei Blaier (77 de ani) ar fi fost recrutat de Securitate în 1958, pentru „supravegherea activităţii şi manifestărilor duşmănoase ale personalului încadrat la Centrul de Producţie Cinematografică «Buftea»", sub pseudonimul „Brateş". Blaier a semnat un angajament olograf, la 20 noiembrie 1958, scrie ziarul Adevărul.
În 1968, deşi devenise membru de partid, Securitatea a decis trecerea lui Blaier în categoria colaboratorilor, întrucât a furnizat informaţii „preţioase organelor de Securitate", în declaraţiile date până atunci. În perioada 1969-1989, CNSAS nu a găsit în arhive note date de „Brateş". În 1989, un ofiţer de Securitate a propus reactivarea lui Blaier şi s-a cerut aprobarea PCR, pentru a fi folosit „în rezolvarea unor sarcini speciale". Potrivit CNSAS, „Brateş" a fost „dirijat în diverse acţiuni de verificare sau informative, majoritatea soldate cu arestarea celor încadraţi informativ".
„Brateş" a fost folosit în acţiunile de verificare ale scriitorului şi scenaristului Octav Pancu-Iaşi, semnalat că „desfăşoară activitate duşmănoasă prin agitaţie cu caracter contrarevoluţionar şi diversiune în sectorul ideologic". Într-o notă de la 4 mai 1961, „Brateş" evidenţia că Pancu-Iaşi consideră că „în ţara asta nu se mai face literatură de calitate", dar şi că a ironizat calitatea scenariilor de la Studioul Cinematografic Buftea, Totodată, Blaier ar fi denunţat că scenaristul este „mâhnit deoarece copilul său învaţă în şcoală să-i denunţe pe colegi în faţa grupei, nu să-i ajute efectiv".
De asemenea, și actorul Alexandru Repan are probleme cu „Hans", după cum relatează Adevărul. Acesta ar fi fost recrutat la 29 august 1974 în scopul încadrării infromative a unor diplomaţi străni. Actorul a semnat un angajament şi a primit numele conspirativ „Hans". CNSAS susţine că activitatea informativă a lui „Hans" nu s-a limitat la motivul recrutării sale iniţiale, ci a cuprins şi informaţii referitoare la colegii de serviciu, şi la cunoştinţele sale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu