Raed Arafat anunță schimbări cu "impact major" în sistemul de urgenţă românesc

Crearea unui dispecerat comun în cazuri de urgenţe şi pregătirea unor persoane special pentru situaţii de criză sunt schimbări 'cu impact major' ce vor fi implementate în sistemul românesc după tragedia de la Colectiv, a declarat pentru Agerpres secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. 

Declaraţia acestuia vine după ce Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a realizat un raport privind modul în care autorităţile au reacţionat în cazul tragediei de la Colectiv.

Raportul este însoţit de 'lecţii' pentru îmbunătăţirea sistemului de urgenţă românesc. Printre cele mai importante, apreciază Raed Arafat, se numără crearea unui dispecerat comun pentru toate forţele implicate în managerierea unor cazuri de urgenţă majoră şi instruirea unor dispeceri speciali.

'Eu cred că din măsurile care trebuie luate, partea pe integrarea dispeceratelor e una dintre cele mai importante - proiectul pe care acum în vom face, de creare a şcolii de dispeceri profesionişti, cu colegii din altă ţară care urmează să vină şi să facă evaluarea chiar în luna aprilie. (...) Să creăm o curriculă clară de instruire a dispecerilor care, într-o mare, parte ne lipseşte. (...) Trebuie să avansăm în acest sens, să creăm dispeceri profesionişti', a declarat secretarul de stat.

El a susţinut că respectivele măsuri vor produce un impact major în viitor, iar altele vor rezolva diferite aspecte de intervenţie. Aceste două măsuri - dispeceratul comun cu camera de comandă comună pentru tot ce este situaţie de urgenţă, inclusiv ambulanţă şi dispecerizarea integrată profesionistă şi pregătirile dispecerilor pentru viitor (...) cred că pot fi cu impact major pe următorul an, un an şi jumătate', a adăugat Arafat.

Potrivit raportului, în cazul de la Colectiv s-a constatat că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov au comunicat pe frecvenţe diferite ceea ce a condus la un efort mult mai mare pentru centralizarea numărului victimelor şi a spitalelor la care acestea au fost direcţionate.

De asemenea, raportul scos în evidenţă importanţa actualizării căilor de acces pentru intervenţii majore, îmbunătăţirea protocoalelor privind transferul pacienţilor în stare gravă în străinătate şi importanţa colaborării cu ONG-urile.

'Este o procedură normală după orice intervenţie complexă, să stai să o analizezi la rece. (...) E un proces de analiză prin care încercăm să vedem unde putem ameliora lucrurile. Procesul de lecţii învăţate e un proces care este folosit de organisme cum ar fi NATO. (...) Acest proces al lecţiilor învăţate nu este un control, nu este o anchetă şi nu este o modalitate de a arăta cu degetul pe cineva. (...) Procesul de lecţii învăţate lucrează fără conceptul de 'shame and blame, a spus Arafat referindu-se la raport.

'Poblemele apărute sunt punctuale şi nu au avut un impact semnificativ asupra eficienţei intervenţiei structurilor la urgenţă la locul accidentului', se arată în capitolul 'Concluzii Generale' al raportului. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel