Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu sunt suspectaţi într-un caz de evaziune fiscală cu produse petrolier aduse în Portul Constanţa, cercetarea fiind începută de Parchetul Capitalei şi declinată DNA din cauza prejudiciului, care în două luni a atins un milion de euro, potrivit unor surse judiciare.
La ieşirea de la DNA, Banias a declarat jurnaliştilor că nu înţelege de ce a fost pus sub urmărire penală, susţinând că nu a discutat niciun moment cu lucrători ai Portului Constanta şi nu cunoaşte absolut nimic despre transportul cu produse din China.
Întrebat dacă îl cunoaşte pe Laurenţiu Mironescu, senatorul a spus că e prieten cu acesta, iar din anul din 2005 deţin împreună părţi sociale la o societate cu specific maritim. În ce priveşte legătură cu Emil Banias, senatorul a arătat că fratele său şi el au înfiinţat o fundaţie tot cu specific maritim din care parlamentarul s-ar fi retras în urmă cu doi ani.
Ministrul Igaş despre Mironescu: Nu am avut informaţii care să ne ducă într-o zonă cu probleme
Dosarul privind transporturile ilegale de mărfuri de contrabandă venite din China, în care luni au fost făcute percheziţii, ar fi pornit de la o anchetă preluată în lucru, iniţiat, de către Parchetul Tribunalului Bucureşti. În acest dosar ar fi fost arestate preventiv trei persoane, între care un "boschetar", fiind investigate fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere.
În ce condiţii poate fi efectuată o percheziţie în locuinţa unui parlamentar
De asemenea, conform unor surse, zeci de vase cu ţiţei au fost aduse în Portul Constanţa, unde nu au fost verificate corespunzător ca urmare a presupuselor intervenţii făcute de senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias şi secretarul general al MAI, Lurenţiu Mironescu, precum şi de alţi lucrători vamali.
Cine este Laurenţiu Mironescu, funcţionarul MAI vizat de controalele de la Constanţa
În ce priveşte modul de operare, sursele judiciare au arătat că persoane interesate, prin intermediul unor firme fantomă, aduceau produse petroliere categoria "motorină" care fie nu erau vămuite, fie erau vămuite la o altă categorie, ce nu presupunea accizarea, iar ulterior acestea erau vândute pe piaţa neagră.
Acest dosar a fost instrumentat iniţiat de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, fiind ulterior declinat Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din cauza specificului infracţiunilor cercetate, respectiv evaziunea fiscală, şi din cauza prejudiciului care în numai două luni a atins de un milion de euro, fapt ce a atras procedural competenţa DNA, au mai spus sursele judiciare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu