Ministrul de Externe al Cehiei: Ultima mare criză economică a luat sfârşit doar când au început pregătirile pentru război

karel-schwarzenberg
karel-schwarzenberg

Ministrul ceh de Externe Karel Schwarzenberg afirmă că drumul de ieşire din actuala criză economică va fi mai lung decât se estima, amintind că ultima mare criză s-a încheiat abia când au început pregătirile de război, iar preţul plătit a fost "un pic cam dur".

"Toate statele europene au cheltuit prea mulţi bani în ultimii 20 de ani. Datoria a crescut în tot acest timp. Desigur, vine un moment când trebuie să o plăteşti şi acest moment se întâmplă acum", spune Schvarzenberg despre criza Euro într-un interviu pentru gandul.info.

Calea de ieşire din această criză va fi una lungă, mult mai lungă decât a estimat cineva până acum, crede şeful diplomaţiei din Cehia.

"Vreau să vă reamintesc că ultima mare criză, din 1929-1930, a durat de-a lungul anilor '30 şi a luat sfârşit doar când au început pregătirile pentru război. Când Germania a început programul de înarmare, apoi Roosevelt l-a început în SUA, pentru că ştia că trebuia să susţină războiul cu Japonia, apoi toate statele au început înarmarea. Apoi şomajul a luat sfârşit. Dar, desigur, preţul pe care l-am plătit a fost un pic cam dur", spune Karel Schwarzenberg în interviul acordat pentru Gandul.info şi pentru Ştirile Pro Tv .

El consideră că problema Greciei nu este de fapt doar a sa, ci este problema tuturor, iar "cetăţenii vor plăti până le iese pe nas" pentru "iresponsabilitatea" celorlalte state europene.

"Sper ca Grecia să poata evita default-ul. Sper! Grecia a cheltuit bani pe care nu îi avea, bani pe care îi imprumutase. Cetăţenii vor plăti până le iese pe nas. A fost o greşeală a liderilor greci din ultimul deceniu, a fost o iresponsabilitate a statelor europene, care ştiau că datoria creştea, dar au continuat să o finanţeze, în loc să ia măsuri dure cu ani în urmă", spune Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg a mai vorbit în interviu şi despre regele Mihai I, acesta declarându-se   impresionat de discursul pe care regele Mihai I l-a ţinut în Parlamentul României, la împlinirea vârstei de 90 de ani, şi spune că românii ar fi putut apela mai des la înţelepciunea şi la experienţa fostului lider. Totuşi, momentul monarhiei pentru România este oarecum depăşit, crede diplomatul.

Descendent al uneia dintre cele mai vechi case nobiliare din Bohemia, Karel Schwarzenberg este şi membru al prestigiosului club Bilderberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel