Pământul se cutremură. Numai în ultima săptămână, seisme de peste 6 grade pe scara Richter au zguduit Japonia, Cuba, Noua Zeelandă, iar astăzi și India. În acelaşi timp, în Vrancea sunt cutremure de 3-3,5 grade pe scara Richter. Chiar şi aşa, Gheorghe Mărmureanu ne linişteşte: abia în anul 2040 vom avea seisme catastrofale.
Si în România, de la începutul lunii septembrie s-au produs peste 20 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 grade şi 4,2 grade pe scara Richter.
Profesorul Gheorghe Mărmureanu a explicat pentru gândul.ro, care este motivul pentru care se produc atât de multe cutremure de magnitudini mari. "Este o activitate intensă pe tot globul. Plăcile tectonice sunt în mişcare, mai ales cele din blocul indo-australian. Ele vor lucra până în 2022, cel puţin aşa reiese din analizele noastre", a spus profesorul Mărmureanu.
În același timp, Mărmureanu este liniştit în privinţa activităţii seismice din zona Vrancea, chiar dacă în ultima perioada s-au produs seisme şi de 4,2 grade pe scara Richter. "În Vrancea este o activitate banală, una clasică. Acum Vrancea toarce. Cutremurele care s-au produs nu sunt importante. În Vrancea 3,5 e vax. Acestea au fost puse în evidenţă datorită aparaturii extrem de puternice şi sofisticate pe care o avem. Pentru mine un cutremur important este peste 7 grade pe Richter. De la 3,5 până la 7 este o diferenţă foarte mare".
Întrebat dacă există posibilitatea ca seismele produse în ultima perioadă să fie precursoare ale unui cutremur mare, profesorul Mărmureanu a răspuns:" Există posibilitatea, dar nu ale unui cutremur catastrofal. Un seism de 6-6,5 pe Richter se poate produce oricând".
În privinţa marelui cutremur, profesorul Mărmureanu a spus că-l aşteaptă prin 2040.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu