Potrivit unui raport dat publicităţii de organizaţia GreenPeace arată că fructele și legumele din Turcia sunt cele mai nocive pentru organism. Testele de laborator au detectat substanţe chimice sau pesticide care depăşeau limitele normale admise. ONG-ul ne oferă şi câteva sfaturi pentru a evita produsele contaminate cu pesticide de pe piaţa europeană.
În primul rând, cumpăraţi produse organice. În agricultura organică se folosesc numai câteva pesticide, iar ingredientele lor active sunt substanțe naturale. Acestea sunt mult mai puțin nocive pentru sănătate decât pesticidele chimice folosite în agricultura convențională.
Fermierii culturilor organice folosesc insecte benefice, aplică metode mecanice pentru controlarea buruienilor și gestionează în mod optim rotația culturilor. Astfel ei stimulează fertilitatea solului, care este esențială pentru aprovizionarea cu hrană a omenirii, pe termen lung, arată Greenpeace.
Fiţi atenţi la ţara de origine a produsului! În funcție de țara de origine, fructele pot supuse unui tratament cu un număr mare de diferite pesticide. Cel mai bine este să cumperi fructe și legume produse local, în sezonul specific.
Atenție la perioada de recoltare! Multe fructe și legume cultivate în mod convențional, cum ar fi ardeii și roșiile sunt tratate cu pesticide și alte chimicale mai intens la începutul perioadei de recoltă decât la câteva săptămâni după începerea sezonului. Acest procedeu accelerează coacerea, atfel încât, în funcție de vreme, sunt folosiți mai mulți sau mai puțini agenți activi.
Clătiți fructele și legumele cu apă călduță. Prin această metodă pot fi eliminate măcar o parte din pesticide. Spălați-vă mâinile după decojirea citricelor, bananelor sau a fructelor mango. Altfel, contaminanții din coaja fructelor pot fi ingerați cu ușurință. Este recomandabil să îndepărtați frunzele exterioare ale salatei și ale verzei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu