Elisabeta Polihroniade a murit. Marius Marinescu, dezvăluiri de ultimă oră

Elisabeta Polihroniade
Elisabeta Polihroniade

Elisabeta Polihroniade, multiplă campioană la șah, a murit, sâmbătă, la vârsta de 80 de ani.

Luni, trupul neînsuflețit al campioanei Elisabeta Polihroniade va fi depus la Biserica Domnița Bălașa din București, la ora prânzului. Marți, tot în jurul prânzului, va fi înmormântată la cimitirul de la Mănăstirea Cernica.

Anunțul trist a făcut de Marius Marinescu în exclusivitate pentru DC News. Acesta ne-a oferit noi informații după ce Elisabeta Polihroniade s-a stins din viață.

"Am vorbit cu Dan Gabăr, arbitrul internațional, în brațele căruia Elisabeta Polihroniade a murit, ca Turneul Regilor de anul acesta să se numească Memorialul Elisabeta Polihroniade. Este o competiție de șah internațională la care vin cei mai mari șahiști din lume. Domnia sa se ocupa de organizarea acestei competiții numită Turneul Regilor", a spus Marius Marinescu în exclusivitate pentru DC News.

"Domnia sa l-a învățat pe Nicolae Ceaușescu să joace șah și chiar a primit o diplomă de la Nicolae Ceaușescu. Elisabeta Polihroniade a organizat Campionatul Național de Șah pentru Elevi. Dumneai era implicată cu toate resursele financiare, dar și cu resursele sufletești. Își dorea ca inteligența românească - prin șah - să fie ambasador al României", ne-a mai zis Marius Marinescu.

Marea Maestră Internațională la șah Elisabeta Polihroniade a încetat din viață, sâmbătă, la vârsta de 80 de ani.

VEZI ȘI: A murit Elisabeta Polihroniade, regina șahului-EXCLUSIV

Elisabeta Polihroniade s-a născut la 24 aprilie 1935, la București. A devenit maestru internațional în 1960, iar din 1982 era mare maestru internațional. A fost campioană națională a României de șapte ori, în anii 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 și 1977.

A deținut funcțiile de director al revistei române de șah Gambit și de vicepreședinte al Uniunii Internaționale a Șahului Școlar.

A participat la Olimpiade de șah (10 ca jucătoare și 8 ca arbitru internațional), precum și la peste 150 de turnee internaționale. A fost arbitru internațional la peste 60 de Campionate Mondiale și Campionate Europene. 

Pentru activitatea sa a primit Ordinul Meritul Sportiv (1967) și Medalia Națională Serviciul Credincios (2000), fiind înscrisă și în Cartea de Aur a Federației Internaționale de șah (FIDE). 

Este autoare a unor lucrări pentru popularizarea sportului său preferat: Olimpiadele în alb și negru, Primii pași în șah, Șahul pentru toți, 64 premii de frumusețe în șah.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel