Cum a procedat Spania după creşterea preţurilor la energie. Negrescu, discuţii cu ambasadorul Spaniei la București, Manuel Larrotcha

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a discutat cu ambasadorul Spaniei despre măsurile luate în contextul creşterii preţurilor la energie. 

"Creșterea prețurilor la energie necesită măsuri clare și ferme din partea guvernanților. Din păcate, problema a fost ignorată. În acest context, am discutat cu ambasadorul Spaniei la București, domnul Manuel Larrotcha, despre cooperarea bilaterală și măsurile implementate de guvernul social democrat condus de Pedro Sanchez.

Spania a plafonat prețurile și a sprijinit IMM-urile și persoanele vulnerabile. Mai mult, guvernul spaniol a solicitat măsuri unitare la nivel european, demers pe care l-am susținut și eu prin interpelarea depusă, și a propus un plan pentru independența energetică a Europei. Din păcate, în ședința de Consiliu pe energie la care au participat reprezentanții statelor membre, vocea României nu s-a auzit.

Românii au nevoie de oameni capabili să se lupte pentru ei la nivel european, așa cum spaniolii au astăzi un Guvern responsabil", a scris Victor Negrescu pe Facebook.

Comisia Europeană va ajuta statele membre să răspundă creşterii preţurilor la energie fără a încălca reglementările

Comisia Europeană elaborează orientări privind măsurile pe care le pot lua statele membre UE pentru a gestiona problema creşterii preţurilor la energie fără a încălca reglementările privind piaţa energiei din blocul comunitar, în condiţiile în care consumatorii se confruntă cu o majorare semnificativă a facturilor la electricitate şi gaze naturale înaintea iernii, transmite Reuters.

Unele guverne, precum cele din Spania, Italia şi Grecia, au anunţat deja că au în vedere măsuri precum subvenţii sau plafonarea preţurilor, în ideea de a-şi proteja cetăţenii de creşterea facturilor la utilităţi pe măsură ce economiile îşi revin de pe urma pandemiei de COVID-19. Oficialii din Germania au anunţat că nu este necesar ca Executivul să intervină pentru a contracara majorarea preţurilor gazelor naturale.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au crescut cu peste 250% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi a întreruperilor, ceea ce a dus şi la creşterea costurilor angro la electricitate.

Miercuri, miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit pentru a discuta despre creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale în întreaga Europă, într-un context în care unele guverne elaborează măsuri pentru a-i proteja pe consumatori. La întâlnire, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a anunţat că Bruxelles-ul lucrează la orientări pentru a ajuta statele să facă faţă majorării preţurilor, a declarat ministrul spaniol al Energiei şi Mediului, Teresa Ribera, după discuţii. Oficialul spaniol a adăugat că miniştrii Energiei din diferite ţări membre UE şi-au exprimat îngrijorarea privind creşterea preţurilor din sectorul energetic.

Oficialii UE au informat că orientările Executivului comunitar vor ajuta statele membre să acţioneze fără a încălca reglementările privind piaţa energiei din blocul comunitar, transmite Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel