EXCLUSIV  Vâstnici cu dizabilități și fără moștenitori, „căsătoriți” cu forța pentru a li se lua averea. Avocatul Bărbuceanu explică metoda prin care oamenii erau furați

Foto cu rol ilustrativ: Freepik / travelarium
Foto cu rol ilustrativ: Freepik / travelarium

Mai mulți bătrâni au fost găsiți într-un imobil din București, fiind forțați să-și doneze bunurile suspecților, dar și să se căsătorească cu persoane din rețeaua criminală.

Un alt caz care vizează bătrânii din România a devenit știrea de pe prima pagină a presei. Mai multe persoane în vârstă, dar și cu dizabilități și care nu au urmași, au fost descoperite de polițiști într-un imobil din București, fiind ținuți în condiții improprii.

Motivul pentru care această rețea priva de libertate oameni în vârstă este reprezentat de moștenirile și donațiile pe care le puteau face victimele. Fiind în vârstă și neavând urmași, suspecții îi forțau să se căsătorească cu persoane din cadrul rețelei infracționale pentru a le dona bunurile. Din informațiile oferite de autorități se înțelege că este cazul și unor victime care au decedat între timp, suspecții rămânând cu imobilele în proprietatea lor.

Rețeaua a reușit pe această cale să dobândească ilegal șase imobile. Aceștia acționează din 2017, și dacă „Azilele groazei” nu a fost de ajuns, iată că societatea românească se confruntă cu un nou abuz săvârșit împotriva bunicilor noștri.

Pot fi puse mai multe întrebări în legătură cu cazul prezentat. Dacă au fost ajutați de autorități? Cât de extinsă era rețeaua? Cum găseau suspecții victimele care trebuiau să se încadreze în niște cerințe foarte stricte? Pentru a răspunde acestor întrebări, și nu numai, l-am contactat pe avocatul și profesorul Bogdan Bărbuceanu.

DC News: Despre ce infracțiuni vorbim în cazul de față?

„Cel mai probabil vor fi mai multe infracțiuni: lipsire de libertate, amenințare. Sunt fapte destul de serioase. Dacă le-a pus și viața sau sănătatea în pericol e și mai grav. Pentru lipsire de libertate se primesc de la 1 la 7 ani în formă simplă, iar în formă agravată, dacă le-a pus în pericol viața sau sămătatea, de la 3 la 10 ani.”, ne-a spus avocatul.

DC News: Sunt victimele protejate real de legile din România?

„Din perspectivă civilă nu există decât posibilitatea anulării unor astfel de acte dacă se constată că au fost încheiate cu un viciu de consimțământ, cum ar fi violența. Problemele din sistem se așează foarte bine și pe cazul de față în privința vârstelor persoanelor vătămate. Nu e suficient prin ce au trecut, că au suferit aceste nenorociri de infracțiuni, pe care tot statul român le-a permis prin lipsa funcționării sistemului și a lipsei de prevenție. Acum, vor trece prin alt calvar ca să-și găsească dreptatea, pe care o vor găsi, sau nu, în raport de cât vor mai trăi, fiind persoane în vârstă și luând în considerare durata proceselor din România.”, a adăugat Bogdan Bărbuceanu.

DC News: Cum reușeau suspecții să identifice aceste persoane în vârstă care să se încadreze perfect în „profilul” dorit?

„Bineînțeles că aveau informatori. E clar că grupul e foarte mare. Pot aduna astfel de informații din tot felul de medii. Eu știu pentru că am mai avut astfel de cazuri. Se duc la asociațiile de proprietari și le spun că sunt de la instituții de stat sau ONG uri care vor să ajute persoane în vârstă cu dizabilități și fără moștenitori, de exemplu. Administratorul, de bună credință, începe să spună: „La etajul X e o bătrânică cu dizabilități care nu are urmași”. Se duc peste persoana respectivă ulterior. Ca să cauți și să găsești astfel de persoane trebuie să ai o grămadă de ajutoare.”, a încheiat Bogdan Bărbuceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel