Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu acordat postului public de radio, că toate veniturile din România ar trebui impozitate, ca în orice țară europeană. În acest sens, a precizat șeful statului, guvernul ar trebui ca de la 1 ianuarie 2011 să nu mai propună măriri ale TVA, ci să decidă impozitarea tuturor veniturilor, inclusiv a pensiilor. Băsescu a calificat măsura privind creșterea taxei pe valoare adăugată drept o greșeală pentru că „nu a operat cancerul din sistemul bugetar”.
De-a lungul timpului, șeful statului a demonstrat că nu este cea mai consecventă persoană la nivel de declarații. De exemplu, în octombrie 2009, Băsescu admitea într-o discuție cu ușile închise cu investitorii străini că TVA poate fi majorată din 2010. „Prefer majorarea TVA majorării cotei unice de impozitare”, declara președintele în fața oamenilor de afaceri străini la Forumul Economic Român. „Indiferent de presiunile Fondului Monetar International, cota unică rămâne de neatins”, susținea președintele, accentuând faptul că autoritățile de la București „renunță mai repede la cota TVA de 19% decât la majorarea cotei unice de 16%”. Potrivit presei din acea perioadă, șeful statului ar fi spus că este vorba de o majorare de câteva procente. Exact cât a crescut cota taxei pe valoare adăugată de la 1 iulie.
În interviul de la Radio România Actualități, a găsit vinovatul pentru actuala creștere a TVA și anume Parlamentul pentru că a atacat la Curtea Constituțională legea care prevedea reducerea salariilor și pensiilor. De asemenea, i-a acuzat pe judecătorii CC că au luat decizia legată de reducerea pensiilor abordând problema politic, nu constituțional. În realitate, nicio altă țară din Europa nu a reușit să micșoreze pensiile, în cel mai rău caz aceste venituri au fost înghețate. În condițiile în care România este membră a Uniunii Europene, întreaga legislației românească a fost armonizată cu reglementările europene. Comisia Europeana tocmai a lansat o dezbatere publică la nivel european privind modul în care UE poate asigura pensii adecvate, viabile și sigure și în care poate sprijini cel mai bine eforturile la nivel național. Una dintre soluții ar fi majorarea vârstei de pensionare, nu reducerea pensiilor sau impozitarea lor.
Continuând seria acuzațiilor, președintele a declarat că cel mai mare jaf legat de venitul bugetar a avut loc în 2007-2008. Potrivit lui Băsescu, politicienii au dat legi de asistență socială pentru a atrage voturi și așa au apărut legi ce nu trebuia. Șeful statului nu a dorit să creeze o controversă politică, dar a precizat că toate partidele au recurs la această metodă pentru a cumpăra voturi. Așa a reușit un partid să crească de la 10-11% la 18-19%.
Tot în interviul de la Radio România, șeful statului a mai spus că România nu are „nicio resursă” să îmbunătăţească situaţia pentru alte eventuale inundaţii, el afirmând insistând că trebuie continuat procesul de restructurare a cheltuielilor bugetare. Băsescu a ținut să laude reacția autorităților la inundații, mai puțin cea a primarului din Dorohoi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News