Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au semnat, marţi, la Washington, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România.
[caption id="attachment_102905" align="alignleft" width="300" caption="sursa: Mediafax"][/caption] Semnarea a avut loc la scurt timp după întâlniri între preşedintele SUA, Barack Obama, vicepreşedintele Joe Biden şi şeful statului român, Traian Băsescu, informează Mediafax.Clinton: Acordul privind scutul va poziţiona România ca actor central în arhitectura antirachetă NATO
Hillary Clinton a declarat după semnarea acordului privind amplasarea de elemente antirachetă în SUA, că acest document va poziţiona România ca un actor central în viitoarea arhitectură antirachetă a NATO.
"Datorită angajamentului preşedintelui României şi al preşedintelui Barack Obama, am semnat astăzi acest acord important", a spus Hillary Clinton.
Ea a apreciat că acest document reprezintă un pas esenţial în contracararea ameninţărilor cu rachete balistice care reprezintă un risc din ce în ce mai crescut.
"Iniţiativa va poziţiona România ca un actor central în viitoarea arhitectură antirachetă a NATO", a spus ea.
Baconschi: Stăm alături de voi, cum vom sta totdeauna
Teodor Baconschi a declarat că România este hotărâtă să participe la eforturile privind securitatea globală iar vizita preşedintelui Traian Băsescu la Washington este o dovadă în acest sens.
"Acest moment vine la două zile după ce toată lumea a comemorat alături de poporul american oribilele atacuri de la 11 septembrie. Stăm alături de voi, cum am stat întotdeauna. Vântul schimbării din lumea arabă arată că merită luptat pentru schimbări", a spus Baconschi.
El a adăugat că, în calitatea sa de "membru al lumii libere şi partener strategic al SUA, România este hotărâtă să participe la eforturile privind securitatea globală".
"Vizita preşedintelui Traian Băsescu la Washington confirmă această abordare pentru securitatea globală", a precizat şeful diplomaţiei române.
Semnarea documentului se produce la un an şi jumătate de la anunţul privind decizia de participare a României la acest sistem, în 4 februarie 2010.
Citeşte şi:
Statul Major al armatei ruse solicită garanţii din partea NATO, în privinţa scutului antirachetă
Primarul din Deveselu, despre amplasarea scutului antirachetă: „Ne aşteptăm la lucruri bune“
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu