DCNews Stiri Produsul din supermarket care va deveni din ce în ce mai scump în acest an

Produsul din supermarket care va deveni din ce în ce mai scump în acest an

Foto: Unsplash

O recoltă slabă ar putea adăuga presiune ascendentă asupra prețurilor la cacao, care sunt deja aproape de un nivel record, după ce s-au triplat anul trecut. Analiștii spun că industria ciocolatei traversează un an dificil, în care prețurile la raft ar putea crește cu aproape 20%, scrie Reuters.

Coasta de Fildeș este cel mai mare producător de cacao din lume, dar lipsa ploilor și căldura excesivă din noiembrie în toate cele 13 regiuni de creștere au blocat dezvoltarea recoltei, care ar trebui să înceapă în aprilie.

Estimarea producției, redusă la 300.000 de tone metrice

Condițiile nefavorabile fac ca primele boabe să înceapă să sosească în porturi abia în iunie, cu condiția să se îmbunătățească vremea și să revină ploile în următoarele săptămâni, au spus sursele.

"Există un consens că condițiile climatice actuale sunt atât de nefavorabile încât recolta din mijlocul sezonului nu va depăși 300.000 de tone. Nu există niciun semn de producție pe aproape nicio plantație din țară”, a declarat un evaluator de păstăi care tocmai vizitase fermele din Coasta de Fildeș.

Cuvintele sale reflectă opinia a doi oficiali ai autorității de reglementare, care au declarat că, după ce au inspectat fermele, echipa lor a decis să reducă estimarea producției de cacao la 300.000 de tone metrice, față de 400.000 de tone.

„Ca toți ceilalți, vedem același lucru. Recolta din mijlocul sezonului va fi una dintre cele mai slabe din ultimii 15 ani”, a spus unul dintre oficiali.

El a adăugat că autoritatea de reglementare a vândut doar aproximativ 250.000 de tone prin contracte de export către procesatori, preferând să fie prudentă.

Surse din cadrul autorității au declarat că întreaga recoltă din mijlocul sezonului va fi vândută procesatorilor locali pentru a le asigura volumele necesare menținerii activității.

Căldură extremă în noiembrie și decembrie

Câțiva cultivatori și intermediari din întreaga Coasta de Fildeș au descris situația drept fără precedent, caracterizată de absența totală a florilor și a păstăilor mici, după ce cele apărute în decembrie și ianuarie s-au uscat din cauza căldurii extreme.

„Chiar dacă ploaia ar veni astăzi... deja e prea târziu”, a spus Paul Kouame Kouakou, proprietarul a patru hectare de cacao în Duekoué, un oraș din vestul Coastei de Fildeș.

De obicei, o floare are nevoie de aproximativ 22 de săptămâni pentru a deveni o păstaie matură. Fermierul a spus că, deși recolta era așteptată să înceapă în aprilie, nu va exista cacao cel puțin până în iunie.

„De obicei, ploile care anunță recolta din mijlocul sezonului cad în noiembrie și decembrie, dar anul acesta nu a plouat deloc până acum, iar februarie și martie sunt cele mai fierbinți luni”, a spus un alt evaluator de păstăi.

El a vizitat zeci de plantații care nu prezentau niciun semn de flori sau păstăi, lucru pe care l-a numit „o veste foarte proastă” pentru recoltă.

Știri similare din categoria Stiri Vezi toate articolele