Oamenii de știință au folosit o făină special concepută pentru a face o pâine care te menține sătul mai mult timp și care scade nivelul de glucoză din sânge, oferind potențial o alternativă mai sănătoasă care scade riscul de obezitate și diabet, potrivit Science Alert.
Pâine sănătoasă, doar în această variantă
„Într-un moment în care suntem cu toții încurajați să ne creștem aportul de fibre, acest studiu evidențiază importanța formei fizice a fibrelor, luând în calcul încetinirea digestiei amidonului, îmbunătățirea nivelului de glucoză din sânge și simularea hormonilor de sațietate, care ne ajută să ne simțim plini. ”, a declarat biochimistul Peter Ellis, de la King’s College London din Marea Britanie.
După ce au produs făina și au copt pâinea, cercetătorii au testat-o pe 20 de indivizi sănătoși, cărora li s-au servit mostre de pâine albă cu 0%, 30% și 60% făină de năut. S-a adăugat dulceață fără zahăr pentru aromă.
Pâinea îmbogățită cu năut a avut tendința de a-i face pe voluntari să se simtă mai satui, conform propriei lor raportări. Analizele de sânge au sugerat că acesta a fost rezultatul unei eliberări crescute de hormoni care promovează sațietatea.
Apoi a mai fost și reducerea glicemiei: făina de năut cu 30 la sută a redus nivelul de glucoză din sânge cu până la 40 la sută, cu o scădere drastică comparativ cu făina obișnuită. Acest lucru se datorează faptului că amidonului îi ia mult mai mult timp să se descompună în organism, au concluzionat cercetătorii.