The Economist: Majoritatea românilor par să se fi săturat de Băsescu

proteste_piata_universitatii_3
proteste_piata_universitatii_3

Faptul că majoritatea românilor par să se fi săturat de preşedintele Traian Băsescu, iar stabilitatea economiei se datorează, în principal, guvernatorului BNR, Mugur , numirea noii echipe guvernamentale de la București nu va permite partidului aflat la putere să recupereze terenul pierdut până la scrutinul parlamentar programat în noiembrie, apreciază jurnaliștii de la The Economist.

Într-un articol întitulat ”Politica în România: un Guvern nou, probleme vechi”, The Economist subliniază că "Traian Băsescu are multe calităţi, dar cele bune (umorul şi energia neobosită) se erodează, iar cele plictisitoare (impredictibilitatea, obiectivitatea redusă) îi deranjează din ce în ce mai mult chiar şi pe susţinătorii săi".

Guvernul Boc a demisionat pe 6 februarie pentru ”«atenuarea tensiunilor sociale » şi stabilizarea economiei", dar "economia României pare, în comparație cu Ungaria și Grecia, chiar stabilă, în principal datorită guvernatorului BNR Mugur Isărescu", notează publicația.

În opinia jurnaliștilor de la The Economist, demisia vechiului guvern s-a produs pe fondul protestelor ”faţă de măsurile de austeritate, corupţie şi incompetenţă”, completate de ”aroganța guvernanților", publicația amintind și de scuzele președintelui Băsescu de la TV pentru ”gafele pe care le face uneori”.

"Guvernul României intenţionează să treacă la moneda euro în 2015. Românii, care s-au săturat de creşterea taxelor, de reducerea veniturilor şi de serviciile publice slabe, ar fi mai înclinaţi să accepte măsurile de austeritate dacă politicienii ar fura mai puţin şi ar comunica mai bine. (...) O altă sarcină majoră este eliminarea preocupărilor Uniunii Europene privind statul de drept, situaţie care amână aderarea României la Schengen. Fostul premier Adrian Năstase tocmai a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru fraudă (parte unei vendette puse la cale de Traian Băsescu, conform susţinătorilor fostului premier). Dar niciun alt peşte mare nu a fost prins în plasă pentru fapte majore de corupţie, fiind denunţată o stare de impunitate", scrie The Economist.

După ce semnalează  că raportul UE din 8 februarie menționează doar ”progrese modeste” în combaterea corupției, The Economist încheie astfel: "Noii echipe guvernamentale conduse de Mihai Răzvan Ungureanu, un istoric poliglot educat la Oxford care până acum a condus Serviciul de Informaţii Externe, îi va fi greu să recupereze terenul pierdut până la scrutinul parlamentar din noiembrie. Mandatul lui Traian Băsescu durează până în 2014, dar majoritatea românilor par să se fi săturat de el".

faţă de măsurile de austeritate, corupţie şi incompetenţă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel