Studenţii români de pretutindeni se întâlnesc, luni, la Putna, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului şi a hramului mănăstirii

Pe 15 august, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului și a   hramului, Mănăstirea Putna va găzdui întâlnirea studenţilor români de pretutindeni, o reuniune care marchează împlinirea a 140 de ani de la Marea Serbare de la Putna şi de la Primul Congres al Studenţilor Români de Pretutindeni.

Pelerinajul de la Putna, din 15 august, este organizat de Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), cu sprijinul marilor organizaţii studenţeşti şi de tineret din România. Tinerii români din toată ţara şi de peste hotare se reunesc mai întâi la Bucureşti, în cadrul Forumului România Jună, unde vor dezbate direcţiile de dezvoltare ale României.

În perioada 12-14 august se vor reuni la Bucureşti peste 100 de specialişti, împărţiţi pe 11 domenii de expertiză. Împreună, aceşti tineri, cu o înaltă calificare academică şi experienţă profesională, vor discuta câteva dintre priorităţile posibile de dezvoltare pentru România şi le vor sintetiza în "Programul România Jună", document ce va fi prezentat în variantă iniţială pe 15 august şi apoi va fi supus unei largi dezbateri publice, la care vor putea participa toţi tinerii români, scrie Ziarul Lumina.

După încheierea Forumului România Jună de la Bucureşti, tinerii vor putea participa la evenimentul de la Putna, din 15 august, unde sunt aşteptaţi studenţi români din întreaga lume, indiferent de etnie sau confesiune religioasă.

15 august 1871 - primul Congres al studenţilor români de pretutindeni

În urmă cu 140 de ani, pe 15 august 1871, la Mănăstirea Putna s-au adunat peste 3.000 de tineri români din toate provinciile româneşti, în frunte cu Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Mihail Kogălniceanu, Ciprian Porumbescu, A. D. Xenopol, G. Dem. Teodorescu, Grigore Tocilescu, Dimitrie Gusti, Epaminonda Bucevschi şi alte mari personalităţi ale vremii, la 'serbarea întru memoria' marelui Voievod Ştefan cel Mare, dar şi din dorinţa de a defini noi direcţii pentru ţară. Momentul Putna 1871 a constituit, potrivit istoricilor, ocazia perfectă de solidarizare a acelei generaţii de tineri în jurul unor valori şi obiective comune. 'La 140 de ani de la un moment istoric important, este bine să ne amintim că ceea ce ne uneşte este mult mai important decât ceea ce ne separă. LSRS transmite, prin România Jună, un apel la unitate şi responsabilitate a generaţiei noastre, care poate să-şi asume construcţia propriului viitor, un viitor democratic, meritocratic şi decent', se arată într-un comunicat de presă al LSRS.

În fiecare an, pe 15 august, de hramul Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Putna are loc unul dintre cele mai mari pelerinaje, aici fiind aşteptaţi pentru a se ruga şi a primi binecuvântare românii de pretutindeni.

Amploarea şi vechimea manifestărilor legate de hramul Mănăstirii Putna au fost subliniate de Mihai Eminescu încă de acum 140 de ani, poetul definind Mănăstirea Putna ca un "Ierusalim al Neamului românesc", iar mormântul lui Ştefan cel Mare ca pe un "altar al credinţei strămoşeşti".

Citește și:

“Pelerin în Bucovina” cu trenul de epocă spre mănăstiri, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului – VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel