Pe 11 februarie 2011, se anunța cel mai mare protest, post-decembrie ‘89, pe care România avea să-l vadă vreodată și era îndreptat contra ACTA. Mii de oameni ieșiți pe străzi pentru a-și cere dreptul la libertate, la libera exprimare. Cum, n-ați văzut așa ceva, deși ziua a trecut? A, asta din cauză că totul a fost pe Facebook unde participarea este la un like/share/attending distanță.
Autor: Răzvan Băltărețu
[caption id="attachment_156856" align="alignleft" width="300" caption="Cei din fața Teatrul Național"][/caption]Pe 11 februarie, Piața Universității s-a scindat, de fapt, în două insule. Prima era cea din fața Teatrul Național unde încă erau cei anti-Băsescu. Boxele erau încă acolo, scandările aceleași, “jos Băsescu!”, “jos dictatura!”. De cealaltă parte, unde erau și mai mulți jandarmi, și mai mulți manifestanți, era partea cu de toate. De la Roșia Montană, la anti-ACTA, până la sporadice ziceri contra lui Traian Băsescu.
Mă interesa protestul legat de ACTA, astfel că am ajuns lângă fântănă. Oamenii aveau pancarte, aveau sloganuri, dar nu aveau și numărul promis, nici măcar a zecea parte din el. Dintre cei peste 40 000 de oameni care erau așteptați, am văzut cam 100, apoi 200, iar spre final vreo 400-500. Oamenii erau deciși, ce-i drept, nu voiau ACTA în viața lor, deși nu știau precis ce face. Știau că taie niște drepturi, cum ar fi cel la libera exprimare, și că poți ajunge la închisoare foarte ușor. Cei mai mulți știau acestea din clipurile de pe YouTube ale diverșilor utilizatori care voiau să răspândească mesajul și din evenimentul pregătit pe Facebook. După măștile care îl întruchipau, schițat, pe Guy Fawkes și mesajul celor de la Anonymous părea să fi fost destul de bine auzit pe Internet.
[caption id="attachment_156881" align="alignleft" width="300" caption="Pregătirea pentru ieșirea la suprafață"][/caption]În pasajul subteran se pregăteau și regrupau forțele. Majoritari tineri, liceeni sau studenți, comentau de zor în grupuri de trei-cinci-zece persoane ce-i cu tot protestul, ce trebuie să zică și, probabil, unde vor pleca pentru încălzire după ce stau în piață. Referitor la tineri, înainte de a ajunge acolo, am venit cu metroul. În fața mea era un cetățean, de altfel înflăcărat, care îi explica iubitei sale cum, dacă ar ști mai mulți oameni ce face acordul ăsta, ar fi mai mulți în strada. Eu am coborât la Universitate, ei au rămas în metrou. Probabil se duceau să-i informeze și pe alții, urmând să se întoarcă la protest.
O fată avea pe o pancartă inscripționat mesajul: “Românii sunt frumoși și fără ACTA”. Am întrebat-o ce vrea să spună cu asta. Mi-a explicat cum ei - ea împreună cu alți doi prieteni - au scris pe fața pancartei cuvinte care i-ar caracteriza pe români. Am ales și eu trei. Astfel am aflat că sunt hâtru, transcedental și solidar. Nici după discuția cu ea n-am înțeles ce-i cu mesajul mare, dar probabil că ACTA ar afecta cumva sintagma “românii sunt frumoși”.
Impresia finală? Românii ar fi putea fi uniți în proteste, dar poate că ar ajuta să și știe de ce protestează. Primele manifestații din piață au adus victorii mici, însă, pentru mișcarea anti-ACTA poate că e mai prielnică primăvara sau vara. Spre final, un slogan din piață: “Pe YouTube şi pe torrent noi nu vrem abonament”. Deși partea mai proastă a acordului e transfomarea furnizorilor de Internet în pseudo-polițiști, oamenii tot de lipsa produselor piratate se tem.
Citește și:
Vezi aici ce reprezintă acordul ACTA semnat și de România
REPORTAJ: Vocea pieței se aude prin oameni
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu