Prof. Menci dezvăluie trei metode prin care poți stabili cât de sigur este restaurantul în care mănânci

Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, a  dezvăluit  De Ce News trei metode prin care ne putem asigura că mâncarea de la restaurant nu ne va cauza o toxiinfecție alimentară. Totul este legat de temperatura mâncării și modul de păstrare al componentelor. Vara, când clienții se plâng mai puțin dacă mâncarea nu este destul de fierbinte , apar cele mai multe probleme. De ce? Fiindcă restaurantele profită și încalcă mai des normele de siguranță .

autor: Alex Antonache

“Preparatele alimentare gătite  se păstrează  și se servesc la o temperatură în jur de 70 grade Celsius, așa cum o cer normele HACCP. La o temperatură mai mică , riscul dezvoltării bacterilor și micro-organismelor crește” a precizat Adrian Călugăru, director adj. al Direcției de Sănătate Publică București. Mâncarea călîie este cea mai periculoasă: are 37 de grade, exact temperatura optimă pentru dezvoltarea microbilor.

Sosurile, legumele verzi sau sucurile trebuie menținute permanent la  2-4 grade Celsius.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti, a  dezvăluit  De Ce News trei metode prin care ne putem asigura că mâncarea de la restaurant nu ne va cauza o toxiinfecție alimentară.

1. Înainte de a comanda, verificați dacă restaurantul are instalații care să păstreze alimentele fie fierbinți, fie foarte reci. ” Fast-food-urile ar trebui să aibă o așa zisă masă caldă, o instalație care să mențină o temperatură ridicată, iar restaurantele ar trebui să țină mâncarea pe plită, până în momentul servirii, ne-a spus prof. Mencinicopschi. Verificați nu doar dacă instalațiile există, ci și dacă sunt funcționale. Nu de puține ori, vitrina frigorifică e doar de decor, iar plita nu e încălzită”, a adăugat profesorul.

2. Verificați temperatura mâncării în momentul servirii. ”Refuzați mâncarea călâie! Dacă, de exemplu, shaorma nu arde la mână sau nu scoate aburi fierbinți, atunci temperatura  este cu siguranță sub 39-40 grade. În cazul sandwich-urilor servite reci, ar trebui, din pricina sosurilor, să apară acea senzație de răcoare, chiar deranjantă pentru cei cu dinții sensibili”, a precizat prof. Mencinicopschi.

Citește și:

26 de copii cu toxiinfecții alimentare, aflați în cantonament la Tărlungeni, internați la Brașov

3.Dacă este posibil, aruncați-vă o privire în bucătăria restaurantului. Carnea congelată trebuie ținută la -18 grade Celsius, iar decongelarea se face doar la frigider, timp de maxim 24 de ore. Decongelarea la temperatura camerei sau sub jet de apă e strict contraindicată. Atunci când observați bucăți de carne care așteaptă pe tocător sau în chiuvetă să ”se topească”,  părăsiți în grabă localul: sunt toate șansele să faceți o toxiinfecție alimentară.

”Clienții au tot dreptul să pretindă să vadă locul în care se gătește mâncarea sau să cunoască în ce condiții se depozitează, ne spune prof. Mencinicopschi. De fapt, autoritățile ar trebui să verifice periodic, măsurând temperatura din congelator sau a cartofilor prăjiți care ajung pe masă. Îmbolnăvirile apar atunci când controlul e mai puțin strict”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel