Cazul morții lui Dinu Damaschi în fața unei instanțe de judecată aduce în discuție cazul unui alt român, Daniel Claudiu Crulic, care a avut același destin . După moartea lui Crulic, în 2008, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu a fost nevoit să-și dea demisia.
Dinu Damaschin, arestat pentru proxenetism, a murit în fața instanței, la Curtea de Apel din Bacău, în timp ce aștepta sentința la recursul făcut privind prelungirea mandatului de arestare. Damaschin se afla în greva foamei de 58 de zile, fiind în arestul poliției.
De remarcat că internarea sau tratamentele se pot face doar cu acordul pacientului. Doar în cazul persoanelor fără discernământ familia poate solicita internarea nevoluntară, care trebuie aprobată de instanță.
Un caz similar cu cel al lui Damaschin a fost în 2008, când Daniel Crulic, un român care a fost arestat în Polonia pentru un presupus furt. Față de acea sentință, pe care o considera nedreaptă, nerecunoscând niciodată fapta, Crulic a intrat în greva foamei, iar pe 18 ianuarie acesta a murit într-o închisoare din Polonia. Crulic avea 33 de ani şi era originar din Dorohoi.
Pe 3 ianuarie 2008, acesta a fost dus cu targa la spitalul penitenciarului. Medicii au constatat ca starea românului era foarte grava, Crulic având o greutate de doar 40 de kilograme.
După acest incident, premierul Călin Popescu Tăriceanu l-a criticat dur pe ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, pentru neimplicarea în acest caz, fapt ce a dus la demisia de onoare a lui Cioroianu.
"Nu contează dacă Crulic era un hoţ recidivist sau era un om nevinovat. E vorba, pur şi simplu, de viaţa unui om. Iar o viaţă de om cred că este cu mult mai importantă decât mandatul unui ministru", a menţionat fostul şef al diplomaţiei româneşti în momentul depunerii demisiei, în aprilie, 2008.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu