Gerhard Schroeder, la Bucureşti: În viaţa mea nu am auzit să fie 80 de parlamentari în sală şi la vot să iasă 170. Plus - despre relaţia cu Rusia, Moldova şi despre politica energetică

gerhard schroeder, fostul cancelar al germaniei
gerhard schroeder, fostul cancelar al germaniei

Fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroeder, a comentat frauda de la Legea pensiilor, din Parlamentul României, spunând că în întreaga lui carieră de politician cu a mai auzi de un asemenea lucru. Într-un interviu acordat postului Antena 3, fostul cancelar german a vorbit şi despre independenţa energetică a României, aderarea la Spaţiul Schengen sau despre relaţia cu Rusia.

Întrebat de jurnalistul Răzvan Dumitrescu dacă a mai auzit de vreo situaţie în care, într-un Parlament naţional să fie prezenţi 80 de oameni în sală, iar la vot să iasă 170, Schroeder a râs şi a precizat că „întotdeauna auzi câte ceva nou“. „Am mai auzit de situaţii în care un parlamentar să voteze în locul unui coleg, dar dacă sunt prinşi votul se anulează. (n.r. - râde). Dar de o aşa fraudă masivă ca cea povestită de dumneavostră nu am mai auzit în întreaga mea carieră“, a spus fostul cancelar al Germaniei.

„Acordarea preferenţială a cetăţeniei nu este un lucru bine văzut de Uniunea Europeană“

Referindu-se la aderarea României la spaţiul Schengen, Schroeder a spus că Germania este unul dintre susţinătorii ţării noastre. „Când eram cancelar, am sprijinit aderarea României la NATO, la UE. În acest moment, Germania sprijină şi aderarea României la spaţiul Schengen“, a declarat politicianul german. Acesta a făcut, însă, o referire la politica ţării noastre de acordare a cetpţeniei românilor din Republica Moldova. „Acordarea preferenţială a cetăţeniei nu este un lucru bine văzut de Uniunea Europeană. Sfatul meu este să nu faceţi lucruri care pot fi înţelese greşit. Nu cred că această politică ce acordare preferenţială a căteţeniei române celor din Republica Moldova este una fericită“, a declarat Gerhard Schroeder la Antena 3.

Fostul cancelar al Germaniei consideră că relaţia Uniunii Europene cu Rusia este una de o extremă importanţă, iar ţara noastră are, în mod tradiţional relaţii bune cu Moscova. „România are, în mod tradiţional, relaţii bune cu Rusia, iar Rusia e un partener extrem de important pentru Uniunea Europeană. Nu ne putem lipsi de zăcămintele naturale din Rusia. Apoi, fără relaţii bune cu Rusia nu am putea menţine pacea pe continent“, a comentat Gerhard Schroeder.

„România are resurse limitate de petrol şi gaze, aşa că trebuie să le cumpere de acolo de unde sunt“

Acesta a precizat că o relaţie bună cu Rusia este mai mult decât necesară şi pentru asigurarea resurselor energetice atât ale României, cât şi ale Uniuniii Europene. „South Stream este un proiect viabil, pentru care avem asigurate gazele naturale necesare. Este nevoie şi de proiectul Nabucco, dar pentru acesta nu avem resurse. Nu avem niciun contract care să ne asigure accesul la gaze naturale. Şi nu văd cum se poate face acest lcuru fără cooperarea Iranului Nu putem renunţa la resursele energetice din Rusia“, consideră Schroeder

În ceea ce priveşte independenţa energetică a României faţă de Rusia, adusă în discuţie de politicienii de la Bucureşti, Gerhard Schroeder consideră că aceasta este psibilă numai în teorie, fără nicio şansă de a deveni realitate. „România ere resurse relativ limitate de petrol şi gaze, aşa că e nevoită să le cumpere de acolo de unde sunt“, a declarat fostul cancelar german. Acesta a precizat că ţara noastră ar putea, în schimb, să-şi îmbunătăţească eficienţa energetică, folosind atât o tehnologie modernă, cât şi resursele renenerabile. „Soluţia tehnologică şi energia verde sunt singurele căi posibile pentru a promova o independeţă energetică reală. Nu putem renunţa la gazele din Rusia“, a adăugat Gerhard Schroeder.

Citeşte şi:

Gerhard Schroeder: Cei bogaţi ar trebui să plătească impozite mai mari

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel