Evaluarea naţională la matematică - află la ce se pot aştepta elevii. Vezi care au fost cele mai uşoare şi mai grele subiecte din istoria examenului

Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) a elaborat 10 variante de subiecte. Testele au devenit tot mai accesibile, de la an la an, ajungându-se ca subiectele din 2010 să fie considerate cele mai ușoare de până acumSpecialiștii cred că nici în 2011  dificultatea lor nu va depăși nivelul mediu, pentru a putea fi abordate de toți absolvenții clasei a VIII-a, mai ales că miza examenului este mai redusă ca în alți ani. Toți elevii, conform noii legislații, trebuie să urmeze doi ani de liceu. Unii profesori explică rezultatele mai slabe ale elevilor dând vina pe manuale și pe modelul de predare, axat pe teorie, în vreme ce testele computerizate pun accentul pe probleme practice.

UPDATE: Vezi subiectele la proba de matematică, la examenul de evaluare naţională – varianta 8. Rămâi pe dcnews pentru baremul de corectare

„Prima parte, este formată din exerciții de tip grilă cu un grad scăzut de dificultate, accesibilă tuturor candidaților. A doua parte e compusă din subiecte diversificate din algebră și geometrie de nivel mediu. Ultima parte, fiind cea mai dificilă, face diferența între elevii buni și cei foarte buni”, ne- declarat o profesoară de matematică din capitală. Aceasta a mai adaugat că, în anii 2006-2007, variantele date au fost mai dificile datorita caracterului abstract al problemelor in timp ce in urmatorii ani caracterul practic a uşurat mult munca absolvenţilor.

Statisticile au indicat că în 2006 elevii au avut cele mai mari dificultăţi, înregistrându-se o promovabilitate de 81,27%, în comparaţie cu următorii ani, când au fost implementate ca metode de evaluare tezele cu subiect unic, unde s-a înregistrat o medie de peste 85%. Anul 2010 a reprezentat unul dintre anii cu cele mai uşoare subiecte la matematică pentru absolvenţii clasei a VIII-a.Unii profesori consultați de De Ce News cred că admiterea computerizată a adus subiecte mai ușoare, dar școala nu îi pregătește pe elevi pentru subiectele practice, fiind orientată mai mult spre teorie. De exemplu, în ultimii nu s-au mai cerut demonstrații, ci rezolvarea unor probleme practice, cu care elevii s-ar putea întâlni în viața de zi cu zi. Culegerile sau manualele  la care răspunsurile trebuie  completate, nefiind nevoie de transcrierea problemei, sunt variante moderne care însă nu stimulează performanța. Copiii care ”treceau problema prin pix”, erau nevoiți să o gândească și să o înțeleagă, spun unii profesori. Astăzi, e mai comod și nu presupune niciun efort, dar asta induce superficialitate în analiză și în final rezultate mai slabe.

Vezi aici modele de subiecte propuse pentru Evaluarea naţională la matematică pentru 2011

Extragerea variantei de subiect va avea loc în dimineaţa zilei de 22 iunie, varianta urmând să fie transmisă către cele 1.438 de centre de comunicare, respectiv către toate inspectoratele şcolare judeţene. Sălile în care se susţine examenul vor fi, în prealabil, adaptate, astfel încât elevii să fie aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică. De asemenea, trebuie avute în vedere eliminarea oricăror materiale didactice expuse în clase şi afişarea pe uşa fiecărei săli a listei nominale cu elevii repartizaţi în sala respectivă, inclusiv a avertismentului că pătrunderea în sală cu materiale ajutătoare, cu mijloace electronice de calcul sau cu telefoane mobile este strict interzisă. Frauda sau tentativa de fraudă atrag după sine eliminarea din sală şi acordarea notei 1 la lucrarea respectivă. Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susține proba.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel