Un studiu realizat de Infocons pe 13 produse de tip șuncă de Praga populare în România a arătat că acestea conțin între 4 și 10 tipuri de E-uri.
Ca urmare a realizării acestui studiu, în ceea ce privește numărul de E-uri, a reieșit faptul că acesta variază între 4 și 10 E-uri.
Produsele cu cel mai scăzut număr de E-uri au fost:
Cris-Tim Șuncă Praga 100g – 4 E-uri
Cris-Tim Șuncă Praga necalibrat – 4 E-uri
Matache Măcelaru Șuncă Praga 250g – 4 E-uri
Selgros Șuncă Praga – 6 E-uri
La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de E-uri au fost:
Meda Șuncă Praga 200g – 10 E-uri
Caroli Șuncă Praga 500g – 9 E-uri
Caroli Șuncă Praga necalibrat – 9 E-uri
E-urile din șunca Praga
E-urile identificate în produsele studiate sunt: E120 - Carmin, E250 - Nitrit de sodiu, E262 - Acetat de sodiu, E301 - Ascorbat de sodiu, E316 - Izoascorbat de sodiu, E325 - Lactat de sodiu, E326 - Lactat de potasiu, E331 - Citrat de sodiu, E407 - Caragenan, E407a - Alga Euchema prelucrata, E412 - Guma guar, E415 - Guma Xantan, E425 - Guma Konjac, E450 - Difosfati, E451 - Trifosfati, E452 - Polifosfati, E508 - Clorura de potasiu, E621 - Monoglutamat de sodiu.
„Ca mai toate mezelurile, șunca de Praga este un aliment procesat. Cu alte cuvinte, carnea din care este făcută această șuncă a trecut printr-un proces intens de prelucrare, astfel încât produsul rezultat să reziste mai mult, să aibă un gust cât mai plăcut pentru consumator și un cost cât mai mic”, potrivit infocons.ro.