Americanii votează pentru a-și alege președintele care-i va reprezenta în următorii patru ani. La finalul a 18 luni de campanie electorală, cea mai scumpă de până acum, democratul Barack Obama, președintele în funcție al SUA sau candidatul republicanilor, guvernatorul Mitt Romney, va deveni în urma alegerilor prezidențiale cu numărul 57 din America, viitorul președinte al celei mai puternice națiuni din lume. Prima numărătoare a electorilor anunță un mic avans pentru președintele în exercițiu Obama, care înregistrează un avans de 14 electori față de contracandidatul său, Romney, în condițiile în care câștigătorul are nevoie de 270 de electori.
[caption id="attachment_247207" align="aligncenter" width="640"] Sursa foto: România TV[/caption]La această oră, urnele s-au închis în statele Indiana și Kentucky.
Primele birouri de vot s-au deschis în nouă state americane, marţi dimineaţa, la ora 06.00 (13.00 ora României). Alături de milioanele de americani, care și-au exprimat votul pentru cel pe care și-l doresc pentru următorii patru ani la Casa Albă, la urne s-au prezentat și cei doi candidați: Mitt Romney a votat marți în statul Massachusetts, în timp ce Barack Obama a votat anticipat, pe 25 octombrie.
Alegerea oficială a președintelui Statelor Unite va avea loc, însă, pe 17 decembrie, dar asta nu-l va împiedica pe câștigătorul alegerilor să-și sărbătorească victoria la centrul de campanie ales pentru așteptarea rezultatelor. Mitt Romney așteaptă rezultatele în Boston, în timp ce Barack Obama a luat decizia de a afla rezultatul în Chicago.
Cetățenii Statelor Unite nu și-au ales numai președintele, ci ei au votat și pentru Senat și Casa Reprezentanților, precum și pentru alte alegeri locale.
Reprezentativ pentru alegerile din acest an din SUA sunt și costurile, care se pare că vor fi cele mai costisitoare din istoria americanilor, o sumă cu aproximativ 13% mai mare decat în 2008. Numai pentru alegerile prezidențiale, au fost estimate cheltuieli de 2,6 miliarde de dolari, în timp ce costurile totale ale evenimentului însumează aproape 6 miliarde de dolari, fiecărui american revenindu-i o cheltuială de 18 dolari pentru alegeri. Numărul de alegători cu drept de vot înscrişi pentru acest scrutin este de aproape 236 de milioane.
Cu ocazia scrutinului prezidențial american, Ambasada SUA la București a organizat, marţi seară, la Hotelul Intercontinental, "Noaptea alegerilor americane 2012", unde invitaţii au fost îndemnaţi să-şi exprime opţiunea, un vot simbolic, pentru unul din cei doi candidaţi la preşedinţia Statelor Unite.
În discursul susținut la eveniment, Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein a precizat că „Este pentru prima oară când eu şi soţia mea nu suntem în Statele Unite, pentru a vota. Dar am votat amândoi, pe Internet. Este, de asemenea, pentru prima oară în 30 de ani când nu sunt în SUA, pentru a lucra într-o campanie pentru Partidul Democrat. Trebuie să spun că alegerile americane arată diferit de la mii de kilometri depărtare şi poate puţin mai clar decât din sufrageria noastră din Washington. Îmi dau seama aici că, în primul rând, colegiul de electori este foarte greu de explicat de la distanţă. Un alt aspect evident de la distanţă este suma mare de bani pe care o cheltuim pentru organizarea alegerilor - am înţeles că anul acesta este vorba despre 6 miliarde de dolari”, a menționat diplomatul american.
"Am început să iubesc politica de când am urmărit prima campanie electorală, în Alabama, când John F Kennedy a fost ales preşedintele SUA în anii 1960. Acum au loc din nou alegeri foarte strânse precum cele de atunci, care au avut un impact deosebit asupra statului meu de origine, Alabama, şi au schimbat cursul istoriei nu doar acolo, ci în întreg cuprinsul Statelor Unite. Cred că, fără a-mi exprima vreo preferinţă, alegerile din această seară vor avea un impact la fel de important", a mai afirmat Gitenstein.
La finalul votului simbolic, surprizele nu au lipsit la verificarea opțiunilor. Potrivit RTV, Barack Obama a reușit să adune 173 de voturi, în timp ce contracandidatul sau, Mitt Romney a strâns 43 de voturi. În afară de cei doi candidați americani aflați în cursa pentru Casa Albă, în urnă au fost găsite și opțiuni pentru Gigi Becali, Papa Benedict al XVI-lea, Hillary Clinton și chiar Freddy Mercury.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu