Zoran Milanovic, noul președinte al Croației

Social-democratul Zoran Milanovic a câştigat alegerile prezidenţiale în Croaţia, învingând-o pe preşedinta în exerciţiu, conservatoarea Kolinda Grabar-Kitarovic, conform sondajelor la ieşirea de la urne, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Potrivit unui sondaj publicat de televiziunea naţională, Zoran Milanovic a obţinut 53.25% din voturi, iar Kolinda Grabar-Kitarovic 46.5%. Zoran Milanovic, fost prim-ministru, câştigase şi primul tur de scrutin, cu o treime din voturi, beneficiind de sprijinul alegătorilor urbani, dar şi de divizarea dreptei, scrie Agerpres.

Pledând pentru o "Croaţie normală" bazată pe toleranţă şi pe argumentul că ţara sa "nu mai este în război", candidatul Partidului Social-Democrat croat a susţinut că ţara trebuie să privească spre viitor şi să "lupte pentru locul său în Europa".

Kolinda Grabar-Kitarovic, candidata Uniunii Democrate Croate, a avut ca slogan de campanie "Croaţia autentică" şi a încercat să atragă aripa dură a electoratului de dreapta sedus de către artistul populist Miroslav Skoro. În primul tur acesta a câştigat aproape un sfert din sufragii, promiţând să desfăşoare armata la frontiere pentru a-i împiedica pe migranţi să intre în ţară şi angajându-se de asemenea să graţieze un criminal de război.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel