Ziua traficanților de minori. CÂȚI ARESTAȚI

Minori-acuzati-de-viol--vatamare-corporala-sau-furt-
Minori-acuzati-de-viol--vatamare-corporala-sau-furt-

Atât în Mureș, cât și în Călărași, a fost astăzi o zi fatidică pentru traficanții de minori. Doi urmăriți naționali au fost capturați pe autostrada A2, iar cinci persoane bănuite că ar fi exploatat prin muncă minori au fost reţinute în județul Mureș.

Poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul IPJ Călăraşi, împreună cu cei ai Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale, au depistat marţi, pe autostrada A2, un bărbat care era dat în urmărire naţională pentru trafic de minori şi proxenetism. 

„Acesta a fost interceptat de poliţişti la kilometrul 112 al autostrăzii, într-o staţie de distribuţie carburant, fiind încătuşat şi condus la sediul poliţiei, pentru audieri. Bărbatul, de 29 de ani, din Călăraşi, era condamnat de Tribunalul Călăraşi la 4 ani închisoare”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române, citat de Agerpres.

Cel în cauză va fi încarcerat la Penitenciarul Slobozia. 

Tot marţi, un cetăţean turc, de 48 de ani, condamnat la trei ani de închisoare pentru spălare de bani, a fost depistat de poliţiştii de imigrări. Acesta se sustrăgea executării pedepsei, fiind dat în urmărire naţională. 

„La data de 21 martie, în baza unor informaţii operative, poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări - Direcţia pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti au depistat, pe raza sectorului 6, un bărbat, de 48 de ani, din Turcia, urmărit naţional. Pe numele acestuia, magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis un mandat de executare a pedepsei închisorii, prin care acesta este condamnat la 3 ani de pedeapsă privativă de libertate, pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General pentru Imigrări. 

Cetăţeanul străin este membru de familie al unui cetăţean român şi posedă un permis de şedere temporară. 

Mureş: Cinci persoane reţinute pentru trafic de minori şi lipsire de libertate

Cinci persoane bănuite că ar fi exploatat prin muncă minori au fost reţinute şi o sumă importantă de bani a fost ridicată, în urma unor percheziţii care au avut loc pe raza judeţului Mureş şi care au fost efectuate de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Tîrgu Mureş şi procurorii DIICOT, se precizează în comunicate de presă remise de IGPR şi DIICOT. 

Potrivit surselor citate, în data de 20 martie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Tîrgu Mureş au efectuat două percheziţii domiciliare la locuinţele a cinci persoane, din judeţul Mureş, bănuite că ar fi comis „infracţiuni de trafic de minori, în scopul exploatării prin ţinere în sclavie/ aservire pentru datorii”. 

În cauză există suspiciunea că, începând cu anul 2013, persoanele respective au dezvoltat un sistem de obţinere ilicită a unor sume importante de bani, prin obligarea mai multor persoane din comunitatea rromă să le ofere împuternicire pentru a ridica alocaţiile de stat pentru copii minori şi ajutoarele sociale primite de către aceştia, totul în numele recuperării unor pretinse datorii. 

Cămătari cu dobânzi uriașe

În urma cercetărilor efectuate în cauză a reieşit că inculpaţii acordau împrumuturi cu dobândă extrem de mare, respectiv 100% pe lună, pe care persoanele împrumutate, a căror venituri se bazau exclusiv pe alocaţiile de stat primite pentru copii minori şi pe ajutoarele sociale, nu le puteau achita. 

Pentru recuperarea sumelor împrumutate, inculpaţii îi obligau pe debitori să le cedeze drepturile de a ridica alocaţiile de stat primite pentru copii minori şi ajutoarele sociale, „ajungând astfel la abuzuri fizice asupra debitorilor şi la lipsirea totală a acestora de orice mijloc de existenţă”. 

În cazul în care nici aceste sume de bani nu erau considerate suficiente de către persoanele cercetate, acestea ar fi obligat copiii minori ai debitorilor să trăiască şi să muncească efectiv în gospodăriile acestora, până la momentul în care se considera stinsă datoria părinţilor. 

În urma percheziţiilor, au fost identificaţi trei copii minori, de 11, 14 şi 16 ani, care munceau în gospodăriile bănuiţilor, împreună cu fratele lor, de 19 ani. 

Potrivit sursei citate, „exploatarea minorilor a avut efecte negative şi asupra dezvoltării psihice a copiilor care, odată ajunşi în gospodăriile celor patru inculpaţi, au fost împiedicaţi să mai urmeze cursurile şcolare, fiind astfel afectată dezvoltarea intelectuală a acestora”. 

Ce s-a ridicat de la fața locului

Cu ocazia percheziţiilor, au fost ridicaţi în vederea indisponibilizării 60.700 de lei, sumă care nu a putut fi justificată de persoanele cercetate. 

De asemenea, au fost ridicate şi carduri bancare, cupoane emise de autorităţi pe numele mai multor minori ce nu fac parte din familia persoanelor cercetate, procuri speciale prin care sunt autorizaţi autorii faptelor să ridice sumele de bani reprezentând alocaţiile sociale ale acelor minori, contracte de împrumut, contracte de vânzare - cumpărare, diferite înscrisuri conţinând menţiuni privitoare la datorii ale altor persoane. 

La data de 20 martie 2017, cinci persoane au fost reţinute, iar faţă de alte două a fost luată măsura controlului judiciar. 

[citeste si]

Potrivit DIICOT, în cursul zilei de marţi, cinci dintre inculpaţi au fost prezentaţi Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile. 

La activităţi au participat ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Tg. Mureş, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş şi jandarmi de la Gruparea de Jandarmi Mobilă 'Regele Ferdinand I' - Tîrgu Mureş. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel