Ziua Iei. Sălaj: Ia românească, promovată printr-un manifest cultural şi o 'preumblare urbană'

Împărţirea unui fanzin - mic manifest cultural de promovare a portului tradiţional din Sălaj, în cadrul unei 'preumblări urbane' prin centrul Zalăului este modul inedit în care un grup de susţinătoare a tradiţiilor locale a ţinut să marcheze, luni, 'Ziua universală a iei'. 

Îmbrăcate în cămăşi tradiţionale din Sălaj şi 'înarmate' cu câteva sute de fanzine şi flori de sânziene, şase femei pasionate de păstrarea tradiţii populare au încercat să explice şi să sensibilizeze trecătorii privind importanţa portului tradiţional din Sălaj şi implicit a cămăşilor tradiţionale femeieşti, asimilate iilor din alte regiuni ale ţării.

'Am organizat astăzi un fel de 'preumblare urbană'. Femeile în Sălaj, de sărbători, după ce ieşeau de la biserică, se preumblau şi împărţeau între ele veştile din comunitate. Asta facem şi noi astăzi. Ducem vestea sărbătorii şi împărţim un manifest cultural prin care intenţionăm să educăm, minim, oamenii vis-a-vis de ce înseamnă patrimoniul local etnografic, despre ce înseamnă cămaşa de Sălaj autentică. E 'Ziua universală a iei' şi ne bucurăm că suntem în calendarul celor câteva sute de evenimente care au loc astăzi în toată lumea. Noi ne vom preumbla şi vom vorbi cu oamenii despre autentic.

Toate purtăm cămăşi autentice, fie o cămaşă veche de zestre, fie o cămaşă contemporană, dar cusută după toate canoanele patrimoniale şi ne mândrim cu asta', a declarat luni, pentru AGERPRES, Alina Zară Prunean, una din iniţiatoarele acţiunii. Potrivit manifestului cultural împărţit trecătorilor, în Sălaj, cămaşa veche de pânză de casă se numea 'spăcel' şi era ţesută, iniţial, din cânepă, ce a fost înlocuită, treptat, cu inul şi bumbacul. Cămăşile bărbăteşti erau brodate cu roşu, albastru, gri şi alb, iar cele femeieşti cu roşu, negru şi zurdan - maro roşcat. 'Ia este o punte între generaţii. Ia sau spăcelul, cum i se mai spune pe la noi, este un vector cultural. Ia este un element identitar reprezentativ, viu.

Ia duce şi aduce poveste unui neam, dintr-un loc în altul. Ia este vie şi trăieşte în biserici, de sărbători, pe străzi, la festivaluri, la birou. Ia este vie şi spune poveşti despre patrimoniul nostru simbolistic. Ia este o poartă spre lume şi spre noi. Poartă ie!', se mai arată în fanzinul dedicat evenimentului. Ziua Universală a Iei este sărbătorită, anual, la 24 iunie, începând din 2013, în ţara noastră şi în comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe din întreaga lume. Tema de anul acesta a Zilei Universale a Iei este Sustenabilitate şi Identitate culturală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel