Ziua Franței. Dispută cu SUA: IMENSĂ îngrijorare legată de NATO

În 1966, în plin Război Rece, Franța a stârnit o imensă îngrijorare în momentul în care a decis să părăsească comandamentele militare ale alianței.

În perioada respectivă, Franța a fost foarte aproape de a părăsi NATO. Nu s-a întâmplat. Totuși, la data de 9 martie 1966, Franţa, una dintre semnatarele Tratatului Atlanticului de Nord în 1949, s-a retras din Înaltul Comandament Militar al alianţei.

Anunțul a luat pe nepregătite marile cancelarii ale lumii, mai ales că NATO se afla în plin Război Rece cu URSS.

Franța și-a motivat retragerea prin dorința de a-și dezvolta propriul program de apărare militară, dar și dezvoltarea celui nuclear. Decizia a fost luată de generalul Charles de Gaulle, președintele Franței. De Gaulle dorise o reformă a structurii NATO, nefiind de acord cu politica nucleară americană, dar și de faptul că SUA conduceau Alianța.

Astfel, de Gaulle a solicitat ca NATO să părăsească teritoriul Franţei, iar sediul Centralei NATO din Europa ce se afla la Paris, să fie relocat. Consiliul Nord-Atlantic întrunit de urgență la Bruxelles a decis mutarea Comandamentului în Belgia.

Acest lucru face ca forţele franceze să aibă numai un rol auxialiar în operaţiunile alianţei. Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a încercat şi el să se alăture comandamentului militar al NATO în 1997, dar SUA au respins atunci condiţiile puse de Franţa.

Franța a revenit la statutul avut înainte de 1966, abia după 43 de ani, sub conducerea președintelui Szarkozy.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel