Zelenski: Ucraina elaborează un plan de îndeplinire a acordurilor de la Minsk cu termene concrete

Ucraina se pregăteşte pentru întâlnirea în "format Normandia" (Rusia, Germania, Franţa şi Ucraina) şi elaborează un plan de îndeplinire a acordurilor de la Minsk cu termene concrete, a declarat joi preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, în timpul conferinţei de presă de după întrevederea sa cu omologul finlandez Sauli Niinisto, informează TASS.

"Elaborăm o cartă de îndeplinire a acordurilor de la Minsk cu termene concrete", a spus liderul ucrainean, subliniind că această elaborare are loc în cadrul pregătirilor pentru întâlnirea liderilor ţărilor din "cvartetul Normandia", întâlnire a cărei dată nu a fost deocamdată precizată. "Acum noi nu avem o dată", a explicat Zelenski, adăugând că Ucraina insistă ca această întâlnire să aibă loc în septembrie. "Pentru mine, încheierea războiului şi revenirea la pace constituie obiectivul prioritar", a explicat această grabă Zelenski.

El a precizat că în cadrul întâlnirii liderilor "cvartetului Normandia" vor fi discutate toate prevederile din acordurile de la Minsk, precum şi "formula lui Steinmeier".

"Formula lui Steinmeier" presupune fixarea unui statut special pentru regiunea estică Donbas. Ea prevede ca alegerile locale să aibă loc sub controlul şi prin cooperarea OSCE, care trebuie să confirme că alegerile au respectat standardele internaţionale. Doar dacă OSCE confirmă acest lucru, intră în vigoare prevederea privind statutul special al regiunii.

De asemenea, Zelenski a informat că nu plănuieşte să aibă o întrevedere cu liderul rus Vladimir Putin înainte de summitul în "format Normandia". "Cred că acest summit (în format Normandia) va fi cel mai apropiat contact cu preşedintele Rusiei", a subliniat Zelenski.a

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel