WhatsApp, proces cu o companie care ar fi piratat aplicația pentru spionajul jurnaliștilor

WhatsApp
WhatsApp

WhatsApp a dat în judecată o firmă tehnologică israeliană pentru piratarea aplicaţiilor sale în scopul spionării.

WhatsApp a depus marţi la tribunalul federal din California o plângere penală împotriva supravegherii cibernetice din partea firmei tehnologice israeliene NSO Group, acuzând că această companie foloseşte serviciul de mesagerie pentru a spiona mai mult de 100 de jurnalişti şi de activişti în domeniul drepturilor omului, informează miercuri dpa.

Potrivit WhatsApp, în aprilie-mai a fost detectat un tip nou de atac cibernetic foarte sofisticat care exploatează o vulnerabilitate în funcţia de apeluri video a aplicaţiei. Atunci când un telefon vizat sună, atacatorul transmite în mod secret un virus pentru a infecta telefonul cu un program-spion, a explicat Will Cathcart, directorul WhatsApp, pentru cotidianul Washington Post.

Dispozitive atacate în 20 de țări 

WhatsApp acuză în plângerea penală că într-un interval de 14 zile, peste 1.400 de dispozitive au fost atacate în 20 de ţări.

În plângere se cere o interdicţie permanentă care să blocheze accesul NSO la sistemele WhatsApp şi la cele ale companiei sale mamă Facebook. Gigantul social media le-a cerut de asemenea guvernelor şi companiilor să facă mai mult pentru a-i apăra pe utilizatori de atacuri similare.

"Acum, căutăm să tragem la răspundere NSO în conformitate cu legile statale şi federale ale SUA, inclusiv în baza Legii SUA privind fraudele şi abuzurile informatice", a spus Cathcart. "Liderii companiilor informatice ar trebui cel puţin să se ralieze apelului raportorului special al ONU, David Kaye, pentru încheierea imediată a unui moratoriu asupra vânzării, transferului şi utilizării de programe-spion periculoase", a adăugat el.

WhatsApp se autopromovează drept o aplicaţie sigură

WhatsApp se autopromovează drept o aplicaţie sigură pentru comunicaţii în condiţiile în care mesajele sunt criptate end-to-end, ceea ce înseamnă că numai utilizatorii care comunică pot citi mesajele. Însă programul-spion implantat face ca mesajele să poată fi citite şi de către deţinătorul acestui program.

WhatsApp subliniază că lucrează împreună cu grupul de cercetare Citizen Lab din cadrul Universităţii din Toronto pentru a identifica victimele atacurilor.

NSO Group a negat anterior orice implicare în atac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel