Vrancea: Primăria Focşani vrea să amenajeze o creşă în locul unui adăpost de noapte pentru oamenii străzii

Primăria municipiului Focşani vrea să amenajeze o creşă pentru copii în locul Adăpostului de noapte 'Sf. Nicolae cel Nou', care funcţionează în prezent sub capacitatea de găzduire şi consumă resurse nejustificate de la bugetul local, potrivit primarului Cristi Misăilă.

'În Focşani sunt două adăposturi de noapte gestionate de Crucea Roşie Vrancea cu fonduri de la bugetul local, care funcţionează în prezent sub capacitatea lor. Concret, în ultimul an de zile, de serviciile celor două adăposturi de noapte au beneficiat doar 20 de oameni ai străzii, în condiţiile în care un singur astfel de imobil poate primi până la 30 de persoane.

Mai mult decât atât, costurile totale cu cele două adăposturi se ridică la peste 7 miliarde lei vechi pe an, adică peste 3.000 lei pentru fiecare om al străzii. În această situaţie, nu se justifică menţinerea ambelor adăposturi de noapte, unul singur fiind mai mult decât suficient', a declarat Misăilă.

Potrivit acestuia, în Focşani există în prezent un număr foarte mare de solicitări pentru înscrierea copiilor la creşă, mult mai multe decât locurile disponibile, iar primăria ar putea transforma adăpostul de noapte în creşă.

'Avem în acest moment, la nivelul municipiului Focşani, 185 de cereri pentru înscrierea copiilor la creşe, iar numărul de locuri disponibile în creşe este de numai 120. Cu acest adăpost de noapte transformat în creşă s-ar putea creşte numărul acestora cu cel puţin 30', a spus primarul. Un proiect de lege având ca obiect încetarea activităţii adăpostului de noapte şi transformarea sa în creşă, iniţiat de primarul Cristi Misăilă, s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de joi, însă nu a fost susţinut nici măcar de consilierii puterii, care s-au abţinut la vot, pe motiv că această clădire nu ar îndeplini condiţiile igienico-sanitare necesare unei creşe. Structura deţine însă toate avizele de funcţionare, inclusiv cele igienico-sanitare.

Cele două adăposturi din Focşani gestionate de Crucea Roşie Vrancea sunt singurele structuri din tot judeţul care oferă servicii de găzduire pentru oamenii străzii, majoritatea persoane care nu mai pot fi integrate în câmpul muncii. 'Crucea Roşie Vrancea este singurul furnizor care s-a ocupat de oamenii străzii în judeţ. Adăpostul de noapte oferă servicii de găzduire pentru persoane care şi-au pierdut locuinţa, care nu mai au sprijinul familiei şi nu au unde să se ducă. În mod normal, ei beneficiază de serviciile noastre până când se reuşeşte reintegrarea socială şi profesională a acestora. Dar majoritatea sunt oameni trecuţi de o anumită vârstă, care nu mai pot fi integraţi în câmpul muncii', a declarat Rodica Copaci, şef serviciu reintegrare şi supraveghere în cadrul adăpostului de noapte.

Potrivit acesteia, în adăpostul de noapte sunt găzduite în lunile de vară circa 10 persoane pe noapte, dar iarna numărul acestora depăşeşte 30 de persoane, cu mult peste capacitatea de cazare a centrului. Adăpostul de noapte 'Sf. Nicolae cel Nou' ar fi trebuit să-şi înceteze activitatea începând cu data de 1 august, dar, potrivit primarului, după ce proiectul a fost respins la vot în consiliul local, va continua să funcţioneze până la o nouă decizie, cu un buget redus la maxim, pentru că primăria nu îşi permite să-l mai finanţeze în aceleaşi condiţii ca până acum. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel