Vrancea: Peste 130 de pensionari vor rămâne la catedră şi în anul şcolar 2019-2020

Peste 130 de cadre didactice care au împlinit vârsta de pensionare, circa 100 de femei şi 35 de bărbaţi, vor continua să predea şi în anul şcolar 2019-2020, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Vrancea. 

'În anul şcolar 2019-2020 metodologia este un pic schimbată faţă de anii interiori. Cadrele didactice titulare femei, conform unei decizii a Curţii Constituţionale, îşi pot menţine statutul de titular până la vârsta de 65 de ani, în condiţiile în care vârsta standard de pensionare la 1 septembrie 2019 este 61 de ani şi 2 luni la femei. La nivelul judeţului sunt circa 100 de cadre didactice titulare femei care beneficiază de această decizie a Curţii.

În cazul bărbaţilor, candidaţii care împlinesc vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani la 1 septembrie, pot beneficia, dacă au gradul I, de o prelungire de trei ani. Avem 35 de colegi bărbaţi care au primit acord de la unităţile şcolare pentru a rămâne la catedră şi au fost stabilizaţi de IŞJ', a declarat, pentru Agerpres, Mihail Fâsan, inspector în cadrul IŞJ Vrancea. Acesta a precizat că şcolile apelează la profesorii pensionari acolo unde există deficit de cadre didactice.

'Se apelează la profesorii pensionari acolo unde sunt probleme de predare, de exemplu la chimie, fizică sau la matematică. De exemplu, anul trecut, la matematică am avut patru profesori pensionari, ieşiţi la pensie de doi, trei sau chiar de cinci ani', a spus Mihail Fâsan. Activitatea cadrelor didactice poate continua şi după împlinirea vârstei de pensionare, dar numai la plata cu ora. 'După împlinirea vârstei de 65 de ani, profesorii care au ieşit la pensie îşi pot continua activitatea didactică la plata cu ora. Aceştia vor fi încadraţi numai pe perioada şcolii, din septembrie până în iunie, beneficiind în acelaşi timp şi de pensie', a precizat Fâsan. În judeţul Vrancea, în învăţământul preuniversitar de stat sunt încadraţi circa 4.900 de profesori. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel