Votul în diaspora. MAE, informații despre numărul de români

VOT DIASPORA timp de TREI ZILE, lege corectă sau discriminare. Lucian Bolcaș: Șansele la CCR
VOT DIASPORA timp de TREI ZILE, lege corectă sau discriminare. Lucian Bolcaș: Șansele la CCR

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală a luat o decizie importantă, pentru diaspora.

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală a decis joi ca, pentru diaspora, la următoarele scrutine, Ministerul Afacerilor Externe să transmită Autorităţii Electorale Permanente lista cu informaţiile furnizate de autorităţile străine competente privind numărul cetăţenilor români.

Parlamentarii au modificat Legea 208/2015 privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor precum şi pentru funcţionarea AEP şi au adăugat un nou alineat la art. 23, care prevede ca MAE să transmită AEP lista cu informaţiile furnizate de autorităţile străine competente privind numărul cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa sau alte forme de înregistrare în străinătate, defalcat pe state.

Parlamentarii au mai introdus amendamente la Legea 208/2015, care spun că membrul Biroului electoral al secţiei de votare are obligaţia de a face cunoscute alegătorilor numele, prenumele şi funcţia în biroul electoral prin intermediul unui ecuson purtat în mod vizibil asupra sa.

Amendament adoptat

Totodată, au mai adoptat un amendament prin care se stipulează că în relaţiile cu ceilalţi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, precum şi cu alegătorii şi persoanele acreditate, membrul biroului electoral al secţiei de votare este obligat să aibă un comportament bazat pe respect, bună-credinţă, corectitudine şi amabilitate, fiindu-i interzise manifestările indecente.

Membrii Comisiei de cod electoral au mai decis ca Legea 334/2006 privind finanţarea partidelor politice să rămână în forma actuală.

De asemenea, parlamentarii au mărit cuantumul indemnizaţiilor membrilor birourilor electorale de la 100 de lei la 150 de lei şi au stabilit că listele electronice suplimentare din străinătate sunt generate în format electronic în mod automat pe baza datelor înregistrate în sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel