Vot Kovesi. Reacția grupului Verzilor/ALE din Parlamentul European

Parlamentul european
Parlamentul european

Alegerea Codruței Kovesi de ambele comisii ale PE pentru funcţia de procuror-şef european este văzută ca un semnal puternic de către grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană din PE.

Alegerea Laurei Codruţa Kovesi de ambele comisii ale Parlamentului European drept propunerea lor pentru funcţia de procuror-şef european trimite un semnal puternic că Uniunea Europeană ia în serios lupta împotriva corupţiei şi a fraudei, a declarat Ska Keller, copreşedinta grupului Verzi/Alianţa Liberă Europeană din PE, după votul de miercuri din Comisia pentru libertăţi civile (LIBE).

Voturi Kovesi

Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a obţinut miercuri cele mai multe voturi în Comisia LIBE a Parlamentului European, după audierile de marţi pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European (EPPO). Laura Codruţa Kovesi a primit 26 de voturi, fiind urmată de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 22 de voturi, şi de candidatul german Andres Ritter, cu un vot, a anunţat Comisia LIBE a PE.

În votul consultativ de marţi din Comisia pentru control bugetar (CONT), Laura Codruţa Kovesi primise 12 voturi, fiind urmată de Jean-Francois Bohnert, cu 11 voturi, şi de Andres Ritter, cu un vot. 'Alegerea Laurei Codruţa Kovesi de ambele comisii ale Parlamentului European drept propunerea lor pentru funcţia de procuror şef european trimite un semnal puternic că Uniunea Europeană ia în serios lupta împotriva corupţiei şi a fraudei, selectând pe cineva cu un bilanţ dovedit şi cu capacitatea de a rezista amestecului politic în lupta pentru justiţie. Statele membre UE şi Comisia (Europeană) ar trebuie să asculte comitetul independent de selecţie şi voinţa Parlamentului European, în loc să cedeze în faţa unui guvern care îşi propune de facto să legalizeze corupţia', a precizat Ska Keller într-un comunicat al grupului primit de Agerpres.

Bilanţul lui Kovesi vorbeşte de la sine

'Faptul că guvernul român încearcă cu disperare să o discrediteze pe Laura Codruţa Kovesi nu face decât să arate cât de eficientă a fost în exercitarea funcţiei. Bilanţul lui Kovesi vorbeşte de la sine, iar selectarea ei ca procuror-şef european va asigura faptul că această nouă poziţie este deţinută de cineva cu experienţă, expertiză şi rezistenţă excepţionale', a adăugat ea în textul citat.

Copreşedintele grupului Verzi/EFA, Philippe Lamberts, a comentat la rândul său: 'EPPO este un instrument de care este urgentă nevoie pentru a ajuta la inculparea criminalităţii transfrontaliere şi a corupţiei în UE. Va ajuta la protejarea fondurilor UE de furt sau sifonare, ceea ce reprezintă motivul pentru care este esenţial ca procurorul şef european să fie capabil să acţioneze independent de amestecul politic. Fondurile UE nu pot să continue să ajungă în buzunarele infractorilor şi autocraţilor'.

Citește și:

Kovesi, revenire în România. Chirieac: Asta e realitatea. Kovesi are dreptate

Kovesi, primele declarații la întoarcerea în țară: Nu am așteptat sprijinul Guvernului de la București

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel