Vot diaspora 3 zile. Parlamentarii au decis

Vot diaspora.
Vot diaspora.

Camerei Deputaților a votat, miercuri, decizional, proiectul de lege prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidențiale este extins la trei zile. Legea mai prevede ca votul în România și în Diaspora să fie extins până la ora 24.00, în cazul în care există cetățeni în secția de votare.

Camera Deputaților a adoptat, decizional, miercuri, cu 228 "pentru" și unul "împotrivă" proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală. Deputații au respins, însă, la dezbaterile asupra proiectului, cu 187 de voturi "împotrivă" și 22 voturi "pentru" amendamentul prin care publicarea exit-poll-urilor să se facă doar după ora 24:00 din ultima zi de vot.

Inițiativa legislativă modifică următoarele legi: Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României; Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente; Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă; Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Propunerea de lege a primit, marți, de la Comisia Juridică a Camerei Deputaților, un raport de adoptare, cu amendamente.

Un amendament controversat la dezbaterile din Comisia Camerei Deputaților a fost cel referitor la întocmirea listelor electorale suplimentare pe suport de hârtie, care a fost admis în cele din urmă, cu condiția ca acestea să fie făcute doar în cazul în care sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal nu mai funcționează. Amendamentul a fost introdus de grupurile de deputați PNL și USR.
Deputații au introdus, marți, și amendamentul prin care publicarea exit-poll-urilor se va face doar după ora 24:00 din ultima zi de vot, pentru a nu influența rezultatele alegerilor.

Românii din diaspora vor putea vota timp de trei zile

Românii din afara țării vor putea vota la alegerile prezidențiale pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă și duminică. „Art. 44. - (1) În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe în ziua de vineri, ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 07.00 şi se încheie la ora locală 21.00", arată documentul.

Legislația a fost completată, astfel încât alegătorii, atât din România cât și din afara țării, care vor fi prezenți la coadă la închiderea secției de vot, respectiv ora 21:00, să poată vota până la ora 23.59.
„La ora 21:00 președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot.

Doi membri desemnați de biroul electoral al secției de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21:00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot. Alegătorii aflați în situațiile prevăzute pot vota până cel mult la ora 23:59", potrivit modificării aduse articolului 46 din Legea 334/2006 .
O altă modificare vizează introducerea votului prin corespondență și pentru alegerile prezidențiale. De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare.

Conform propunerii legislative, "începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen, şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate".

Actul normativ interoduce și obligația Ministerului de Externe de a solicita date despre numărul românilor din Diaspora

Proiectul legislativ prevede, de asemenea, că alegătorii vor putea susține mai mulți candidați.

„Candidaturile propuese de partidle și de alianțele politice, precum și candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susținute de cel puțin 200.000 de alegători. Un alegător poate susține mai mulți candidați", prevede modificarea adusă legislației.
În legea în vigoare, un alegător putea susține un singur candidat.

S-a stabilit data alegerilor prezidenţiale

La propunerea AEP, a fost introdusă modificarea legislației, astfel încât finanțarea campaniilor electorale să poată fi făcută din bugetul partidelor politice. În prezent, doar candidații își pot finanța campania electorală, banii fiind apoi rambursați.
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Florin Mitulețu Buică, a declarat, marți, că a avut o discuție cu cei din Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) pentru a simplifica procedura de vot în sistemul electronic la alegerile prezidențiale.

Președintele AEP a mai anunțat că a avut o discuție cu premierul Viorica Dăncilă, iar alegerile prezidențiale urmează să se desfășorare pe 10 noiembrie, primul tur de scrutin, și 24 noiembrie, al doilea tur. Legea va ajunge la președintele României pentru promulgare, informează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel