Urmărește emisiunea live


Vizită regală la Iași. Participare la Liturghie și dezvelirea statuii Regelui Ferdinand I - VIDEO

Sute de persoane au participat sâmbătă, la Iași, la Catedrala ”Sfânta Fecioară Maria Regină", la slujba dedicată Regelului Ferdinand I și a Reginei Maria, în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei și ASR Principele Radu.

Majestatea Sa Margareta a participat sâmbătă, la Iași la o celebrare recviem pentru Regele Ferdinand și Regina Maria la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria Regină" din Iaşi. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit al Iașului.

„Este o mare bucurie să vă primim în catedrala noastră din Iași, pentru ca împreună cu toți credincioșii să luăm parte la celebrarea acestui recviem solemn pentru sufletele celor doi care au condus destinul poporului nostru spre Marea Unire din 1918, Regele Ferdinand și Regina Maria. Celebrarea de astăzi este un prilej de a aduce un omagiu vrednicului de amintire Regele Ferdinand, unul dintre marii domnitori și binefăcători ai poporului român, a cărui soartă a încredințat-o mereu în mâinile lui Dumnezeu, în care a crezut cu toată ființa, după Stema Regală Nihil Sine Deo", a spus, la începutul slujbei, Preasfințitul Petru Gherghel, episcop emerit al Iașului.

Dezvelirea bustului regelui Ferdinand

La celebrarea recviemului au participat pe lângă Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu și Alteța Sa Regală Principesa Sofia. Imediat după slujbă a avut loc dezvelirea Statuii Regelui Ferdinand, amplasată pe bulevardul Ștefan cel Mare din Iași, în fața istoricului Palat Roznovanu, sediul primăriei municipale.

VIDEO



Preasfințitul Petru Gherghel a povestit că în perioada în care Regele Ferdinand era la Iași, dacă nu era pe front, venea aproape în fiecare dumincă la slujbă la Catedrala Catolică.

”Spre admirația și uimirea credincioșilor, Regele se așeza mereu la rând pentru a intra în biserica noastră, aflându-și apoi, găsindu-și un loc în prima bancă, unde așezat sau în genunchi, lectura din cartea de rugăciuni în limba latină, pe care o avea mereu asupra sa, asculta Sfânta Liturghie cu atâta evlavie încât martorii prezenți în Catedrală rămâneau încântați de modul în care își manifesta propria credință", a spus episcopul Gherghel.

 

Programul familiei regale a României, sâmbătă

La ora 17, în sala Chopin de la Palas Mall, Majestatea Sa și Principele Radu se vor întâlni, în cadrul evenimentului „Tinerii și Coroana Română”, cu elevi olimpici ieșeni, cu care vor purta un dialog. Va fi prezentă la întâlnire ASR Principesa Sofia, alături de dna senator Iulia Scântei.

La ora 17.45, Custodele Coroanei și Principele Radu vor participa la o dublă lansare de carte la Palas Mall, în spațiul librăriei Cărturești. Se vor lansa volumele „Lumea Majestății Sale”(coordonatori, Alexandru Muraru și Daniel Șandru) și „Ultimele convorbiri cu Regele Mihai” (autor, Bogdan Șerban-Iancu), apărute la Editura Corint. La lansare vor lua parte ASR Principesa Sofia, profesorul Daniel Șandru și jurnalistul Bogdan Șerban-Iancu.

La ora 18.30, Majestatea Sa Margareta va aprinde iluminatul cu ocazia sărbătorilor de iarnă și va inaugura Târgul de Crăciun din municipiul Iași, în fața Primăriei. Vor fi prezenți ASR Principele Radu, ASR Principesa Sofia, dl primar Mihai Chirica și dna senator Iulia Scântei.

La ora 18.40, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei municipiului Iași, va avea loc ceremonia de acordare a titlurilor de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei și Alteței Sale Regale Principele Radu. Va lua parte la eveniment președintele Academiei Române, academicianul profesor Ioan Aurel Pop.

Majestatea Sa Margareta va participa la ceremoniile desfășurate cu ocazia Zilei Naționale

Duminică, 1 decembrie 2019, la ora 9, la Ateneul Național, Alteța Sa Regală Principesa Sofia va lua parte la inaugurarea Salonului Marilor Români, o galerie ce va avea în componență lucrări, documente, acte de cancelarie, manuscrise originale sau cărți ce poartă semnăturile sau au aparținut unor români reper ai istoriei țării nostre. La eveniment va fi prezent președintele Academiei Române, academicianul profesor Ioan Aurel Pop.

La ora 10, în fața Palatului Culturii din municipiul Iași, Familia Regală va lua parte la ceremonia militară și religioasă dedicată Zilei Naționale.

Majestatea Sa, Principele Radu și Principesa Sofia își vor lua rămas bun de la gazde și de la ieșeni după depunerea de flori la statuia Regelui Ferdinand Întregitorul și la monumentul ridicat în memoria celor căzuți în evenimentele din decembrie 1989.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel