EXCLUSIV  Vivien Leigh la licitaţia de la Sotheby’s

Vivien Leigh în rolul Scarlett O'Hara
Vivien Leigh în rolul Scarlett O'Hara

Septembrie 2017 este luna divelor. După anunţarea scoaterii la licitaţie a Colecţiei lui Audrey Hepburn, în 27 septembrie la Christie’s, a venit ştirea că o altă actriţă emblematică a Hollywood-ului va fi protagonista unei licitaţii, de data aceasta la Casa Sotheby’s, în 26 septembrie.

Septembrie 2017 este luna divelor. După anunţarea scoaterii la licitaţie a Colecţiei lui Audrey Hepburn, în 27 septembrie la Christie’s, a venit ştirea că o altă actriţă emblematică a Hollywood-ului va fi protagonista unei licitaţii, de data aceasta la Casa Sotheby’s, în 26 septembrie. Este vorba despre Vivien Leigh (1913-1967), diva absolută a unuia dintre cele mai iubite filme din toate timpurile, care a câştigat inima mai multor generaţii, Pe aripile vântului, în care interpretează personajul Scarlett O’Hara. Regizat de Victor Fleming în 1939, filmul a primit zece Premii Oscar, un record deținut timp de douăzeci de ani, printre care şi pe cel pentru cea mai bună actriţă. Vivien Leigh avea să mai fie distinsă încă  odată cu Oscar, în 1951, pentru rolul Blanche DuBois  din pelicula Un tamvai numit dorinţă, rol pe care l-a interpretat şi în teatru în West End din Londra.

(w670) Augustus J

Augustus John, Vivien Leigh

La 50 de ani de la dispariţia actriţei, reflectoarele vor fi din nou aţintite asupra ei, dezvăluind partea cea mai ascunsă a starului britanic. Colecţia cuprinde picturi, bijuterii, piese vestimentare, cărţi, mobile, porţelanuri, obiecte de artă, toate celebrând viaţa ei din anii petrecuţi în Londra de dinainte de război şi la Hollywood.

Piesele povin din casa din oraş şi de la ţară pe care Vivien Leigh a împărţit-o cu soţul ei, Laurence Olivier şi sunt relevante pentru viaţa particulară a unei femei extrem de culte, iubitoare a artei britanice, a lecturii şi a unui gust special pentru designul de interior.

(w670) Cecil Beat

Cecil Beaton, Vivien Leigh, 1941

(w670) Cecil Beat

Cecil Beaton, Vivien Leigh în rolul Cleopatrei

În timpul vieţii, Vivien Leigh strălucea prin graţia şi îndrăzneala ei. O carismă fără pereche, combinată cu o personalitate extrem de complexă, a prelungit notorietatea ei, transformând-o într-un star pentru eternitate. În aşteptarea licitaţiei, colecţia particulară a actriţei va fi expusă la sediul Sotheby's, din Londra până în 11 august.

Familia actriţei a mărturisit: “Sperăm ca persoanele care vor cumpăra să se poată bucura de această colecţie, aşa cum s-au bucurat părinţii noştri şi, înainte de ei, bunicii”.

Iar Preşedintele Casei Sotheby’s din Marea Britanie, Harry Dalmeny, a comentat: Aceasta este ocazia de a descoperi adevărata faţă a lui Vivien Leigh. Suntem toţi vinovaţi confundând identitatea lui Vivien cu cea a lui Scarlett O’Hara sau a lui Blanche DuBois. Dar, în spatele măştii femeii celei mai glamour şi despre care s-a vorbit atât de mult în epoca sa, descoperim o colecţionară de artă, o intelectuală şi o cititoare împătimită. Colecţia ei nu înşală. Vivien seamănă cu decorul caselor sale, ca şi cum s-ar fi proiectat în el, încorporând influenţe şi inspiraţii dintr-o viaţă petrecută pe ecran şi pe scenă. Aceste case erau o prelungire a spaţiului teatral. La 50 de ani după dispariţia ei, această licitaţie deschide o breşă în lumea privată a lui Vivien, permiţându-ne o panoramă privilegiată şi fascinantă a unei lumi pe care doar prietenii cei mai apropiaţi au cunoscut-o”.

(w670) Brosa cu d

Broşă cu diamante de la jumătatea secolului XIX

Vor fi propuse în licitaţie peste 250 de loturi, estimate între 100 şi 100.000 de lire sterline.

Printre cele mai preţioase obiecte ale sale care se presupune că vor fi achiziţionate la preţuri ridicate, se numără exemplarul ei personal al cărţii Pe aripile vântului, semnat de Margaret Mitchell, estimat la 5.000 de lire sterline, o ocazie pentru cinefili de a-şi adjudeca o particică din viaţa actriţei cu o mie de feţe.

(w670) Felix Kell

Felix Kelly, Durham Cottage

Spicuim câteva dintre piesele oferite în licitaţie.

O frumoasă Fotografie a actriţei, din 1941, de două ori preţioasă dat fiind că este semnată de celebrul Cecil Beaton, sau o alta în care apare alături de soţul său, Laurence Olivier, la Notley Abbey, imagine provenind dintr-un album de familie.

Vivien Leigh poate fi văzută şi împreună cu Clark Gable, imortalizaţi într-o scenă din Pe aripile vântului, filmul în care el interpreta rolul lui Rhett Butler.

Scriptul filmului, care îi prezenta lui Vivien Leigh membrii castului, cu fotografii, datând probabil din 1939, este estimat la 2.500-3.500 de lire sterline.

(w670) Inel de au

Inel de aur

Merită, de asemenea, amintită o fotografie a actriţei din filmul Caesar şi Clopatra, turnat în 1944, o alta alături de Laurence Olivier, la Ambasada Marii Britanii de la Paris, în 1947, ambele semnate de Cecil Beaton.

(w670) Vivien Lei

Vivien Leigh şi Laurence Olivier

(w670) Cu Clark G

Cu Clark Gable în Pe aripile vântului


Un Portret al lui Vivien Leigh, realizat de Augustus John în cretă roşie pe hârtie, în 1942, este propus la 5.000-7.000 de euro, în timp ce un Inel de aur inscripţionat “Laurence Olivier Vivien Eternally” a fost evaluat la 400-600 de lire sterline.

(w670) John Piper

John Piper, Notley Abbey

(w670) Rochie de

Rochie de seară, marca Victor Stiebel

Mai poate fi văzută în expoziţie o Rochie lungă roz, marca Victor Stiebel (200-300 de lire sterline), dar şi o Tabacheră, pe care este gravat “Vivien and Larry Love Myron”, un dar de la Myron Selznik, cel însărcinat cu securitatea actriţei în timpul filmării la Pe aripile vântului (400-600 de lire sterline).

O imagine a reşedinţei Notley Abbey, acuarelă a artistului John Piper este evaluată la 8.000-12.000 de lire sterline, iar un peisaj în ulei, reprezentând  Felix Kelly Durham Cottage este şi el estimat la 3.000-5.000 de lire sterline.

Una dintre piesele cele mai scumpe din licitaţie este o Broşă cu diamante, de la jumătatea secolului al XIX-lea, evaluată la 25.000-35.000 de lire.

(w670) La Ambasad

La Ambasada Marii Britanii de la Paris, 1947

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel